Dmitrij Mendeljejev - 182. godišnjica rođenja ruskog hemičara

Izvor: Svet plus, 08.Feb.2016, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dmitrij Mendeljejev - 182. godišnjica rođenja ruskog hemičara

Danas je 182. godišnjica rođenja Dmitrija Mendeljejeva. Dmitrij Mendeljejev je poznati ruski hemičar i jedan od stvaralaca Periodnog sistema elemenata.

Dmitrij Ivanović Mendeljev rođen je 8. februara 1834. godine u Toboljsku. On je bio ruski hemičar i jedan od naučnika koji je stvorio Periodni sistem elemenata po kom je u istoriji ostao zapamćen. Za razliku od mnogih drugih, Dmitrij je predvideo da će se mnogi elementi tek otkriti. Njegov princip poslužio je kao ključ >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << za otkrivanje skoro svih radioaktivnih elemenata sa velikim brojem izotopa i predstavlja najsavršeniji klasifikacioni sistem u prirodnim naukama.

Mendeljejev je bio priihvaćen širom Evrope kao naučnik, ali njegove političke aktivnosti se nisu dopadale tadašnjoj vladi. Cela stvar dovela je do toga da dobije otkaz na mestu profesora 1890. godine. U kasnijim godinama, što je vrlo interesantno, radio je i patentirao standard za klasičnu Rusku votku. Pored toga, prva rafinerija u Rusiji osnovana je zahvaljujući njegovom radu o nafti.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.