Budi se još jedan vulkan u Evropi: Island u stanju pripravnosti

Izvor: Svet, 19.Avg.2014, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budi se još jedan vulkan u Evropi: Island u stanju pripravnosti

 

 
Meteorološka služba Islanda saopštila je danas da je povećan rizik od erupcije vulkana Bardarbunga.
U saopštenju se navodi da je zabeležen najveći potres od 1996. godine kao i da postoje snažne indicije o kretanju magme.
Pojačana seizmička aktivnost je počela 16. avgusta, a utvrđeno je da se magma kreće na dubini manjoj od deset kilometara zbog čega postoji rizik od erupcije vulkana.
Meteorološka služba ističe da je zbog povećanog rizika >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << od erupcije i oblaka od pepela promenjen status vulkana u “narandžasto” što je drugi stepen od pet na skali opasnosti.
Takođe, povećan je i stepen uzbune za vazdušni saobraćaj, što je u skladu sa procedurama Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju.
Tokom 2010. godine erupcija vulkana Ejafjalajokul izazvala je velike probleme u vazdušnom saobraćaju iznad Evrope.
Poslednja erupcija ovog vulkana bila je 1910 godine, a 1477. godine erupcija ovog vulkana bila je najveća u pisanoj istoriji. Pre 8500 godina ovaj vulkan je iz utrobe zemje izbacio najveću količinu lave u istoriji naše planete.

Izvor: Blic
Foto: PrintScrean Youtube

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Island: Počela evakuaciju u blizini najvećeg vulkana Bardarbunga

Izvor: Večernje novosti, 20.Avg.2014, 01:41

Islandske vlasti su počele da evakuišu područja u blizini najvećeg vulkana u toj zemlji Bardarbunga. Policija je najavila da je odlučila da zatvori i evakuiše područja severno od najvećeg lednika Vatnajekidla zbog seizmičkih aktivnosti na Bardarbungi, preneo je AFP. Meteorološki zavod Islanda...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.