Smanjenje penzija nije rešenje

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smanjenje penzija nije rešenje"

Neophodno je reformisati javni sektor kako bi se time omogućilo i da nezavisna regulatorna tela efikasno rade i pune državni budžet, smatra Mahmut Bušatlija.

Saradnik Ekonomskog instituta Mahmut Bušatlija je na skupu "Nezavisna regulatorna tela i budžetski deficit Srbije" rekao i da "ne možete da imate nezavisne agencije koje dobro rade, a da javna uprava nije dobro uređena".

On smatra i da smanjenje penzija neće doprineti konsolidaciji državnog budžeta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a umesto toga se zalaže za kompletnu reformu javnog sektora. "Ne vidm izlaz za budžet u tome što smanjujete stečena prava penzionera", rekao je Bušatlija dodavši da se penzije direktno prelivaju u potrošnju.

Prema njegovim rečima, potez države sa smanjenjem penzija pokazuje da je prisustna "visoka poltizacija" a ne profesionalno upravljanje u javnom sektoru zemlje.

On je dodao i da reforma javnog sektora treba da obuhvati i reformu javne uprave, finansija i javnih preduzeća "koja su apsolutni monoplisti a prave gubitke" poput "Srbijagasa".

Na skupu je oštro kritikovan rad RATEL-a pri čemu je apostrofiran izostanak sistema kontrole i velika prava koja ima direktor tog nezavisnog regulatornog tela.

Ukazano je i da se neka od nezavisnih regulatornih tela, koja dobro rade poput kancelarije Ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja suočavaju sa nizom problema, dok je drugima dozvoljeno i da zapošljavaju nove ljude i da plaćaju mesečni zakup prostorija od 60.000 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne vidim izlaz za budžet u smanjenju penzija

Izvor: Beta, 22.Okt.2014

BEOGRAD, 22. oktobra 2014. (Beta) - Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru i nije pravo rešenje za problem sa manjkom u budžetu Srbije, ocenio je u sredu savetnik za investicije Mahmud Bušatlija...On je na konferenciji "Nezavisna regulatorna tela i budžet Srbije", koju organizuje Danas konferens...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.