Reforma javnog sektora za punjenje budžeta

Izvor: RTS, 22.Okt.2014, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforma javnog sektora za punjenje budžeta

Saradnik Ekonomskog instituta Mahmut Bušatlija ocenio je da je neophodno reformisati javni sektor kako bi se time omogućilo i da nezavisna regulatorna tela, poput RATEL-a efikasno rade i pune državni budžet.

Mahmut Bušatlija je, na skupu "Nezavisna regulatorna tela i budžetski deficit Srbije" rekao i da "ne možete da imate nezavisne agencije koje dobro rade, a da javna uprava nije dobro uređena".

Smatra i da smanjenje penzija neće doprineti konsolidaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << državnog budžeta, a umesto toga se zalaže za kompletnu reformu javnog sektora.

"Ne vidim izlaz za budžet u tome što smanjujete stečena prava penzionera", rekao je Bušatlija dodavši da se penzije direktno prelivaju u potrošnju.

Prema njegovim rečima, potez države sa smanjenjem penzija pokazuje da je prisustna "visoka poltizacija" a ne profesionalno upravljanje u javnom sektoru zemlje.

Bušatlija je dodao i da reforma javnog sektora treba da obuhvati i reformu javne uprave, finansija i javnih predužeća "koja su apsolutni monoplisti a prave gubitke" poput "Srbijagasa".

Na skupu je oštro kritikovan rad RATEL-a pri čemu je apostrofiran izostanak sistema kontrole i velika prava koja ima direktor tog nezavisnog regulatornog tela.

Ukazano je i da se neka od nezavisnih regulatornih tela, koja dobro rade poput kancelarije Ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja suočavaju sa nizom problema, dok je drugima dozvoljeno i da zapošljavaju nove ljude i da plaćaju mesečni zakup prostorija od 60.000 evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.