Pred gašenjem Simpova fabrika u Zubinom Potoku

Izvor: Politika, 25.Okt.2012, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred gašenjem Simpova fabrika u Zubinom Potoku

Zbog bezbednosnih i drugih problema na severu Kosova tamošnji proizvodni kapaciteti SIMPA napravili devet miliona evra gubitaka koje vranjanci više ne mogu sami da pokrivaju

Naš najveći proizvođač nameštaja, „Simpo” u Vranju moraće, po svemu sudeći, kako je za „Politiku” izjavila Jelena Ćetković, direktor korporativnih komunikacija, da ugasi svoju fabriku nameštaja u Zubinom Potoku. Razlog – problemi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji traju od 26. jula 2011. godine, koji su doveli do obustavljanja proizvodnje, dotura repromaterijala i robe iz Srbije ka Kosovu. Fabrika i prodaja stali su 1. avgusta 2011. godine. Od tada do danas „Simpo” je napravio gubitak od oko devet miliona evra.

Fabrika je u trenutku izbijanja nemilih događaja na severu Kosova, podseća Jelena Ćetković, imala za avgust i septembar 2011. godine, kao i za prvih šest meseci 2012. godine, veoma vredne ugovore sa kupcima u zemlji i inostranstvu. S prekidom rada, pored materijalne štete, došlo je i do trajnog gubitka kupaca zbog probijanja rokova izrade, odnosno nemogućnosti snabdevanja fabrike repromaterijalom. Zbog specijalnog načina izrade, ostale fabrike „Simpa” nisu bile u mogućnosti da preuzmu proizvodnju ugovorene robe i tako ublaže nastalu štetu.

Mesečni finansijski gubitak „Simpa”, zbog zaustavljanja rada fabrike i objekta u Zubinom Potoku, iznosi 250.000 evra – izgubljena proizvodnja, promet prodajnog objekta, fiksni troškovi fabrike, isplata zarada, odneli su ukupno 3.750.000 evra za 15 meseci. Sve ove troškove „Simpo” je sam finansirao iz svojih sredstava, uključujući i plate radnicima, naglašava Jelena Ćetković i dodaje da je „Simpo” indirektno, zbog otkaza izvoznih ugovora, izgubio još dodatnih pet miliona evra u poslednjih 15 meseci.

– „Simpo” je učinio sve što je mogao da održi proizvodnju u fabrici u Zubinom Potoku, za čijim programom i dalje vlada veliki interes inostranih kupaca od kojih nam redovno stižu upiti o početku njenog rada. Nažalost, kako je situacija sa protokom repromaterijala i robe na Kosovu i dalje neizvesna, „Simpo” više nije u stanju sam da snosi teret aktuelne situacije. Finansiranje fabrike koja ne radi, a sve u cilju održanja jedinog srpskog proizvodnog kapaciteta na Kosovu i Metohiji, kao i očuvanje egzistencije 90 zaposlenih i njihovih porodica, ugrozilo je poslovanje cele naše kompanije i nanelo „Simpu” ukupan gubitak od 8.750.000 evra za 15 meseci, upozorava naša sagovornica.

U fabrici se proizvodio lamelirani nameštaj, široka lepeza stolica, setovi stolova za kuhinje i kancelarije, sedeće garniture… Fabrika raspolaže sopstvenom pilanom za proizvodnju građe i raznih sortimenata. Poseduje pogon za proizvodnju furnira ljuštenjem trupaca, koji se na savremenim presama spajaju u laminate i dalje oblikuju u ovalne, nepravilne, polukružne i slične najraznovrsnije oblike.

Da nevolja bude veća, kaže na kraju Jelena Ćetković, fabrika je, uglavnom radila za poznate kupce u Skandinaviji, Zapadnoj Evropi, u bivšim republikama Jugoslavije i Istočne Evrope. Više od 70 odsto godišnje proizvodnje, plasiralo se na inostranom tržištu.

Fabrika se nalazi dva kilometra istočno od Zubinog Potoka. Od Kosovske Mitrovice udaljena je 18, od Novog Pazara 55, a od administrativne granice sa Srbijom 20 kilometara.  

S. Kostić

objavljeno: 25.10.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Simpo gasi fabriku u Zubinom Potoku

Izvor: B92, 25.Okt.2012

Vranje -- Izvršni odbor direktora Simpa iz Vranja preporučio je gašenje Fabrike lameliranog nameštaja u Zubinom Potoku...Fabrika je, zbog situacije na severu Kosova i Metohije obustavila rad 1. avgusta 2011. godine...Kako se navodi u saopštenju te kompanije, za sledeću nedelju Izvršni odbor je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.