Odmrznute plate i penzije, a teška 2011.

Izvor: S media, 01.Sep.2010, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmrznute plate i penzije, a teška 2011.

Misija Medjunarodnog monetarnog fonda i srpske vlasti postigle su dogovor o završetku pete revizije "stend baj" aranžmana. Odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru od početka sledeće godine. Za građane Srbije teška i 2011.godina, upozorio Albert Jeger.

Ministarka finasija Diana Dragutinović povrdila je danas da su razgovori sa Medjunarodnim monetanim fondom ( MMF), povodom pete revizije aranžmana >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa tom finansijskom institucijom, uspešno završeni, a tokom njih dogovorena je dinamika povećanja plata i penzija u sledećoj godini i usaglašen Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Dragutinović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije navela da će plate i penzije ostati zamrznute u ovoj godini, a tokom 2011. biće tri puta uskladjivane.

U januaru će plate i penzije biti povećane za šestomesečnu inflaciju, u aprilu za tromesečnu inflaciju plus polovinu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP), a u oktrobru za šestomesečnu inflaciju, rekla je ministarka.

Dragutinović je navela i da u 2010. budžetski deficit neće biti iznad 4,8 odsto BDP-a, a u 2011. biće do četiri odsto vrednosti BDP.

Ona je kazala i da će sledeća revizija aranžmana biti u oktobru i tokom nje biće reči o rebalansu budžeta za ovu i budžetu za 2011. godinu.

Dragutinović je rekla da će aranžman imati ukupno sedam revizija i izrazila nadu da će se njegov kraj poklopiti sa osećajem da je kriza iza nas.



Jeger: Teško i 2011.


Šef Misije MMF-a Albert Jeger je kazao da je uslov da Bord direktora MMF-a odobri petu reviziju aranžmana da Vlada Srbije uputi Skupštini na usvajanje predlog Zakona o fiskalnoj odgovornosti o kojem je postignut godovor. Taj zakon se ograničiti budžetski deficit u 2011. na četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Bord direktora trebalo bi da zaseda 27. septembra i ukoliko da pozitivnu ocenu petoj reviziji to će Srbiji omogućiti povlačenje nove rate 380 miliona evra ugovorenog kredita.

Jager je istakao da će kraj 2010. godine, kao i cela 2011. biti teške za gradjane Srbije jer se očekuje spor privredni oporavak i rast nezaposlenosti i da političari ne bi trebalo da daju nerealna obećanja vezana za isplate iz budžeta.

MMF, kako je rekao Jeger, ostaje pri oceni da će rast BDP-a u Srbiji u 2010. godini biti 1,5 odsto, a u 2011. tri odsto.

Procene su, dodao je, da će planirani izadaci budžeta Srbije u 2010. godini biti manji za šest milijardi dinara, ali da postoje zahtevi za dodatne isplate od 10 milijradi dinara, što znači da će u državnoj kasi nedostati četiri milijarde ukoliko se ispune ti zahtevi koji se odnose na isplate Ministarstva ekonomije, pomoć penzionerima i subvencije.



Pomoć za penzionere sa primanjima do 20.500 dinara


Podpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da je sa Medjunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da penzioneri koji imaju penzije u iznosu od 20.500 dinara i niže dobiju po 5.000 dinara i najavio da će isplata te jednokratne pomoći krenuti najkasnije do 15. oktobra.

Krkobabić je rekao da se ispituje i mogućnost izdvajanja sredstava za ukazivanje pomoći i penzionerima čija su primanja do 30.000 dinara.

On je ocenio da su razgovori vodjeni sa MMF - om, o petoj reviziji stend - baj aranžmana sa tom finansijskom institucijom, bili složeni i teški ne zato što je neko to hteo, već zbog toga što je ekonomska situacija takva da se više od onoga što je dogovoreno nije moglo učiniti.

On je naveo i da je penziona reforma u Srbiji pozitivno ocenjena, kao i Zakon o penzijsko - invalidskom osiguranju i da je ta reforma daleko više odmakla u odnosu na druge zemlje u regionu.



Šoškić: Pozitivna ocena MMF-a


Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je rekao da MMF pozitivno ocenio dosadašnju monetarnu politiku centralne banke, kao i nedavno pooštravanje njene restriktivnosti kako bi se sprečili inflatorni udari i ostvario planirani ovogodišnji rast cena.

"Pozitivna ocena MMF je dobar singal za finansijsko tržište, pogotovo u situaciji kad Srbija pokušava da privuče što više investitora i ekonomski rast bazira na izvozu", rekao je Šoškić.

On je naglasio da NBS nastoji da obezbedi mehanizme koji će omogućiti kontrolu deviznog rizika i smanjenje korišćenja evra u obračunima plaćanja u zemlji.

Kreditni aranžman Srbije i MMF-a u vrednosti oko tri milijrade evra ugovoren je sredinom maja 2009. godine i završava se u aprilu 2011. godine.Do sada je Srbija iskoristila 1,45 milijardi evra tog kredita za jačanje deviznih rezervi NBS.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignut dogovor sa MMF-om o završetku pete revizije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2010

BEOGRAD -..Misija Međunarodnog monetarnog fonda i srpske vlasti postigle su dogovor o završetku pete revizije "stend baj" aranžmana, koji podrazumeva odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru od početka sledeće godine, saopštio je danas MMF...Očekuje se da će Odbor MMF-a razmatrati taj zahtev...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Postignut dogovor s MMF-om (VIDEO)

Izvor: EMportal, 01.Sep.2010

MMF pristao na to da odmrzavanje plata i penzija bude pomereno sa aprila na januar 2011. zbog novog argumenta da nekako mora biti nadoknađeno najavljeno povećanje cena hrane. MMF ostaje pri prognozi od 1,5 odsto ekonomskog rasta u Srbiji u 2010. i tri odsto 2011, uz rast nezaposlenosti, rečeno na...

Nastavak na EMportal...

Postignut dogovor sa MMF-om o završetku pete revizije

Izvor: SrbijaNet.rs, 01.Sep.2010

Misija Medjunarodnog monetarnog fonda i srpske vlasti postigle su dogovor o završetku pete revizije "stend baj" aranžmana, koji podrazumeva odmrzavanje penzija i plata u javnom sektoru od početka sledeće godine, saopštio je danas MMF. Očekuje se da će Odbor MMF-a razmatrati taj zahtev

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Dogodine triput rast plata i penzija

Izvor: Mondo, 01.Sep.2010

Ministarka finasija povrdila da su razgovori sa MMFuspešno završeni. Jeger upozorava da će i sledeća godina u Srbiji biti teška. Krkobabić najavio pomoć penzionerima sa najmanjim primanjima.

Nastavak na Mondo...

DRAGUTINOVIĆ: Dogovorena dinamika povećanja plata i penzija (video)

Izvor: Danas, 01.Sep.2010

Misija Međunarodnog monetarnog fonda i Vlada Srbije uspešno su završile razgovore o petoj reviziji stend-baj aranžmana, tokom kojih je dogovoreno da se plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji odmrznu od početka sledeće godine i usaglašen Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Nastavak na Danas...

Pomoć za penzionere sa primanjima do 20.500 dinara

Izvor: Blic, 01.Sep.2010

Podpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je danas da je sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno da penzioneri koji imaju penzije u iznosu od 20.500 dinara i niže dobiju po 5.000 dinara i najavio da će isplata te jednokratne pomoći krenuti najkasnije do 15. oktobra...Krkobabić je...

Nastavak na Blic...

UPS: Neprimereno povećanje plata!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2010

BEOGRAD -..Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković izjavio je danas da je neprimereno odmrzavanje plata u javnom sektoru od početka sledeće godine, što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom, ukazujući da se nedovoljno vodi računa o realnoj privredi u Srbiji..."Poslodavci...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dogovor MMF-a i Vlade Srbije

Izvor: VOA, 01.Sep.2010

Plate u javnom sektoru i penzije ostaće zamrznute do kraja godine, uz tri povećanja u 2011-oj.

Nastavak na VOA...

Odmrzavanje plata u javnom sektoru od januara 2011. godine

Izvor: Economy.rs, 02.Sep.2010, 03:34

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetkovic izjavio je da je sa Medunarodnim monetarnim fondom (MMF) postignut dogovor o odmrzavanju plata u javnom sektoru od januara 2011. godine, kao i da Vlada predlozi Skupstini Srbije usvajanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.