Nišlije u štrajku 8 godina

Izvor: Večernje novosti, 19.Jun.2017, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije u štrajku 8 godina

Armija niških radnika nikako ne uspeva da naplati svoja potraživanja. Preduzeća su im ostala dužna 2,8 milijardi dinara za plate OD prvog štrajka do danas prošlo je osam godina. To su u ponedeljak ispred Gradske kuće u Nišu obeležili radnici propalih firmi iz ovog grada. Njima su preduzeća u kojima su pojedini proveli decenije rada ostala dužna 2,8 milijardi dinara na ime neisplaćenih zarada. Sada su opet odlučili da presaviju tabak i tuže. Pripremaju se >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << da podnesu tužbe Ustavnom sudu, jer država nije uspela da ih isplati iako imaju pravosnažne sudske presude. Poslednji sastanak sa predstavnicima Ministarstva privrede imali su februara ove godine. Radnici se pozivaju i na obećanje donedavnog premijera Aleksandra Vučića koji im je septembra prošle godine obećao da će njihov problem biti rešen "do kraja godine". Od 7.300 radnika, najviše iz elektronske, mašinske industrije i nekoliko tekstilnih fabrika, koliko se prema evidenciji vode kao poverioci, tek njih dvadesetak okuplja se svakog petka na simboličnim protestima ispred Gradske kuće. Njihov vođa i član pregovaračkog tima sa vladinim predstavnicima već četiri godine je Žarko Đorđević. Priznaje da je napravio veliku grešku što je na početku ubeđivao svoje kolege da povlače radikalne poteze i izlažu državu većim troškovima nego da pregovaraju. - Ništa nismo dobili, samo su nas zamajavali. Najbliži rešavanju ovog problema bili smo prilikom posete premijera Vučića Nišu kada nas je primio i obećao da ćemo biti isplaćeni. Bili smo svedoci kada je dao nalog gradonačleniku Darku Bulatoviću da nam pomogne oko evidencije svih radnika i ministru Goranu Kneževiću da za dva meseca nađe model kako ćemo biti isplaćeni. U republičkoj kasi za 2016. godinu bilo je "viška" od 52 milijarde dinara a za isplatu svih radnika u Srbiji potrebno je 28 milijarde dinara. Znači, da je htela, država je mogla da nas isplati. Očigledno da moramo i mi kao i rezervisti da se obratimo još Ustavnom sudu a odmah zatim i sudu u Strazburu - navodi Đorđević koji sada očekuje pomoć advokata. Niški radnici se pozivaju na već postojeću preporuku iz Strazbura po kojoj država Srbija mora da isplati sve izvršne presude, ali ne znaju koji je način da i oni to ostvare. - Sudovi u Srbiji ovu preporuku selektivno primenjuju, pa su tako radnici "Leteksa" u Leskovcu na osnovi Strazbura dobili sve što im se duguje, a po našim presudama sud ne reaguje - dodaje Đorđević. MINIMALAC KRAJEM godine Vlada Srbije je isplatila niškim radnicima po jedan minimalac, ali još uvek ne znaju po kom osnovu. - Rekli su da će to biti pomoć a kada je trebalo da podignemo novac kod Poštanske štedionice, tražili su da potpišemo da se za taj iznos odričemo od glavnice duga - veli Đorđević.
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nišlije u štrajku 8 godina

Izvor: OkRadio.rs, 20.Jun.2017, 09:22

Armija niških radnika nikako ne uspeva da naplati svoja potraživanja. Preduzeća su im ostala dužna 2,8 milijardi dinara za plate Od prvog štrajka do danas prošlo je osam godina. To su u ponedeljak ispred Gradske kuće u Nišu obeležili radnici propalih firmi iz ovog grada. Njima su preduzeća...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.