Nemačka: Dioksin i u svinjskom mesu

Izvor: S media, 11.Jan.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Dioksin i u svinjskom mesu

Skandal s dioksinom u životnim namirnicama u Nemačkoj se i dalje širi, a nadležne vlasti utvrdile su danas da je, pored jaja i živinskog mesa, i svinjsko meso s jedne farme u saveznoj pokrajini Donja Saksonija zagađeno ovom izuzetno štetnom susptancom

Kako je danas saopšteno, za sada su izrazito uvećane vrednosti dioksina utvrđene u mesu koje je proizvedeno samo na jednom poljoprivrednom dobru, ali se ne isključuje mogućnost da će nepovoljne rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dati i probe na drugim farmama.

Kao i u prethodnim slučajevima, pretpostavlja se da je dioksin u meso došao preko stočne hrane u koju su bile pomešane zagađene industrijske masti koje je proteklih meseci isporučuvala firma Harles i Jenč.

Vlasti pretpostavljaju da je ova firma isporučila različitim kupcima oko 3.000 tona dioksinom zagađenih industrijskih masti dobijenih u proizvodnji bio-dizela koje su potom pomešane sa do 150.000 tona stočne hrane.

Ministarstvo poljoprivrede Donje Saksonije će detalje o merama koje će biti preduzete posle otkrivanja dioksina i u svinjskom mesu objaviti danas popodne, ali se očekuje da će više stotina svinja s navedene farme morati da bude zaklano.

Trenutno je u Nemačkoj, pretežno u Donjoj Saksoniji, zbog zagađenosti stočne hrane dioksinom, zatvoreno 330 farmi na kojima se gaje svinje, ćurke i kokoške nosilje.

Prošle sedemice je još bilo preko 4.000 farmi čiji proizvodi nisu smeli da idu u prodajnu mrežu.

U radnjama širom Nemačke već je došlo do nestašice jaja i živinskog mesa iz organsklo-biološke proizvodnje, a očekuje se da će slično narednih dana biti i sa svinjskim mesom ionako su ovi proizvodi i dvostruko skuplji od onih iz konvencionalne proizvodnje.

Moguća zabrana uvoza mesa iz Nemačke!

Pri tome, i pre skandala je biološka poljoprivreda jedva uspevala da zadovolji potražnju za jajima i mesom.

Bio-poljoprivrednika i dalje nema dovoljno, a preorijentacija s konvencionalne na organsko-biološku proizvodnju posebno je skupa i složena baš u slučaju stočarskih farmi.

Nemačke vlasti najavile su da će detaljno biti preispitan i izmenjen sistem kontrole proizvodnje i prodaje stočne hrane, kao i da će biti uvedene oštrije kazne za one koji su odgovorni za prisustvo po ljudsko zdravlje štetnih supstanci u životnim namirnicama.

Beta

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka: Dioksin i u svinjskom mesu

Izvor: Večernje novosti, 11.Jan.2011

Pored jaja i živinskog mesa, i svinjsko meso s jedne farme u saveznoj pokrajini Donja Saksonija zagađeno je ovom izuzetno štetnom susptancom

Nastavak na Večernje novosti...

Dioksin sada i u svinjetini

Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2011, 07:36

BERLIN - Skandal s dioksinom u životnim namirnicama u Nemačkoj se i dalje širi, a nadležne vlasti utvrdile su da je, pored jaja i živinskog mesa, i svinjsko meso s jedne farme u saveznoj pokrajini Donja Saksonija zagađeno ovom izuzetno štetnom susptancom...Kako je saopšteno, zasad su izrazito...

Nastavak na Glas javnosti...

Sve vidnije ekonomske posledice dioksin-skandala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2011

BERLIN -..Skandal sa dioksinom u životnim namirnicama u Nemačkoj poprima i sve izraženije ekonomske posledice...Danas je objavljeno da je Kina obustavila uvoz svinjskog mesa iz Nemačke, neposredno pošto je juče objavljeno da su probe na farmama za uzgoj svinja pokazale da dioksinom nisu zagađena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.