Mrkonjić: Pet milijardi evra za Koridor 10

Izvor: Politika, 08.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Pet milijardi evra za Koridor 10

Mlađan Dinkić mi je dao garancije da će sredstva na vreme biti obezbeđena – izjavio je za „Politiku” ministar za infrastrukturu. – Završetak Koridora 10 je građevinski prioritet Srbije i Vlada Srbije je u tome složna

Srbija će tokom narednih pet godina u Koridor 10 investirati pet milijardi evra. Taj novac će biti usmeren za izgradnju autoputa od Niša do Bugarske i od Leskovca prema granici >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << s Makedonijom, zatim završetak druge trake autoputa od Horgoša do Novog Sada i modernizaciju železnice na putanji Koridora 10, rekao je juče za „Politiku” Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu.

Prilikom obilaska radova na izgradnji obilaznice oko Beograda, Mrkonjić je za naš list istakao da jeKoridor 10 saobraćajni prioritet Srbije.

– Vlada Srbije je oko toga složna a potpredsednik vlade i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić juče mi je dao garancije da će pet milijardi evra na vreme biti obezbeđeno – kaže Milutin Mrkonjić.

Radovi na izgradnji autoputa i modernizaciji železnice, prema njegovim rečima, biće povereni domaćim firmama. Domaći građevinci će na taj način dobiti priliku da ponovo stanu na noge, posle čega će svoje usluge i znanje moći da prodaju i van granica naše zemlje.

Poseban podsticaj za izgradnju Koridora 10 predstavlja i mogućnost da Srbija tu saobraćajnicu završi pre nego što Rumunija i Bugarska otvore most na Dunavu, između Vidina i Kalafata, preko kojeg prolazi putanja konkurentskog Koridora 4. Da podsetimo, predviđa se da bi ta saobraćajnica, kada bude otvoren pomenuti most, mogla da preuzme znatan deo saobraćaja sa Koridora 10. Međutim, prema poslednjim informacijama, Rumunija i Bugarska su otvaranje mosta sa 2010. odložile za 2011. godinu, što znači da Srbija ima realne šanse da do tada završi Koridor 10.

– Što se tiče železnice, prioritet je završetak Prokopa jer će kroz tu stanicu prolaziti celokupan putnički saobraćaj na železničkom delu Koridora 10. Osim toga, završetak Prokopa povlači iseljenje postojeće beogradske železničke stanice, izsavskog amfiteatra, i oslobađanje 86 hektara najatraktivnijeg građevinskog zemljišta. Investicije u savski amfiteatar mogu doseći 20 milijardi evra i ja ću zbog toga predložiti vladi da država investira sto miliona evra, koliko nedostaje za završetak železničke infrastrukture u Prokopu – objašnjava Milutin Mrkonjić.

Ministarstvo za infrastrukturu nedavno je započelo izradu studije o potencijalima rečnog saobraćaja, konkretno na Dunavu, koji ima status evropskog saobraćajnog Koridora 7. Jer, Srbija bi sa oživljavanjem vodnog saobraćaja (najjeftiniji vid transporta) potvrdila svoj geostrateški položaj, kao centar regiona, Balkana i ovog dela Evrope. Takav geografski položaj ima samo mali broj zemalja.

– Beograd je saobraćajni centar Srbije jer se u njemu ukrštaju drumski i železnički saobraćaj na Koridoru 10 sa vodnim – rečnim transportnim tokovima na Koridoru 7. Beograd, međutim, ne može da živi bez ostatka Srbije, tako da će i ostali delovi zemlje morati da znatno brže infrastrukturno napreduju. Tu se nadovezuje i izgradnja autoputa „Južni Jadran”, prema Crnoj Gori, koji će Srbija graditi iz svojih sredstava – ističe ministar za infrastrukturu.

Inače, kako sada stvari stoje, koncesioni ugovor za izgradnju autoputa Horgoš–Požega najverovatnije će biti raskinut. Pregovori su još u toku a razmatra se mogućnost da izgradnja druge trake autoputa od Horgoša do Novog Sada bude poverena „Alpini”. U tom slučaju, radove će izvoditi naši građevinci.

Marko Lakić

[objavljeno: 09/08/2008.]
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkonjić: Sredstva na vreme

Izvor: B92, 09.Avg.2008, 06:37

Beograd -- Mlađan Dinkić je dao garancije da će sredstva za Koridor 10 na vreme biti obezbeđena, izjavio je ministar Milutin Mrkonjić... Završetak Koridora 10 je građevinski prioritet Srbije i Vlada Srbije je u tome složna, rekao je za Politiku ministar za infrastrukturu u Vladi Srbije...Srbija...

Nastavak na B92...

Mrkonjić: Pet milijardi evra za Koridor 10

Izvor: Blic, 09.Avg.2008

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je da će u izgradnju Koridora 10, kao građevinskog prioriteta Srbije, u narednih pet godina biti investirano pet milijardi evra....."Vlada Srbije je oko toga složna, a potpredsednik vlade i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.