Karte za neodobren let u Dubrovnik

Izvor: B92, Tanjug, 04.Jul.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karte za neodobren let u Dubrovnik

Beograd -- Ministarstvo za infrastrukturu demantovalo vest da će u utorak biti održan sastanak sa hrvatskim Ministarstvom prometa o dozvolama za letove "Jata" u Dubrovnik.

"Objavljena vest je apsolutno netačna jer takav sastanak nije najavljen, pa tako neće 7. jula biti održan", saopštilo je resorno ministarstvo. U međuvremenu, sve je više onih koji su kupili karte koje je prodavao Jat ervejz i koji svedoče da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevareni.

Kako je navedeno, "kada bi se takav sastanak i održao, na osnovu kompetencija koje imaju, dva ministarstva bi mogla da se dogovore o bilateralnim pitanjima, o eventualnom državnom sporazumu o vazdušnom saobraćaju, dok su komercijalni letovi, pa i ovi Jatovi za Dubrovnik isključivo pitanje zainteresovane avio-kompanije i hrvatskih vazduhoplovnih vlasti".

"Koristimo i ovu priliku da istaknemo da Ministarstvo za infrastrukturu ima svog pres-atašea čiji su poslovi odnosi sa javnošću, što će reći tačno informisanje javnosti o aktivnostima Ministarstva, tako da nam drugi 'portparoli', pa ni ovaj koji je 'Beti' ponudio pomenutu netačnu vest, nisu potrebni", navodi se u saopštenju.

"Karte su prodavane kao da je redovna linija"

Vest da Jat ervejz posle 18 godina obnavlja let Beograd – Dubrovnik u Srbiji je obradovala mnoge, ali je ta radost trajala kratko. Naime, ni 24 sata od kada je objavljena, stigla je još jedna vest – prodaja karata je obustavljena, jer Jat ervejz ima dozvole samo za prva dva leta.

Prvi avion ka Dubrovniku odleteo je juče, a drugi će u ponedeljak. Međutim, karte za tu relaciju prodaju se već neko vreme, pa je oko 800 građana kupilo karte za letove kojih, kako sada stvari stoje, neće ni biti.

Tanja iz Beograda prošle nedelje je kupila kartu za Jatov let ka Dubrovniku, zakazan za 13. jul. Međutim, sinoć je saznala da tog leta najverovatnije neće ni biti, jer Jar ervejz za njega nema dozvolu.

"Poprilično sam se iznervirala, pošto meni ništa nije rečeno prilikom kupovine karata. Jutros sam ih pozvala i prvo su mi nagovestili da postoji mogućnost da će se ipak produžiti te dozvole, ali da će nam izvršiti povraćaj novca, što ću ja i uraditi, zato što su druga opcija letovi do Tivta, sa Jatom, što meni ne bi odgovaralo jer mi je onda u svakom slučaju bolje da letim sa nekom drugom avio-kompanijom, sa boljim avionima”, kaže ona.

Iz Jata je najavljivano da planiraju da na liniji Beograd-Dubrovnik lete sve do kraja avgusta, i to svakog ponedeljka ujutru i četvrtka po podne. Međutim, predsednik Upravnog odbora tog avio-prevoznika Saša Vlaisavljević za B92 je potvrdio da dozvole imaju samo za dva leta. Jat ervejz je unapred prodavao karte i za letove za koje nema dozvolu, pa Vlaisavljević kaže da će tim putnicima biti ponuđeno da lete do Tivta ili da im im se vrati novac.

"Mi smo dobili dozvolu za dva prva leta, a ostale dozvole za sezonu će zavisiti od pregovora koji će početi u utorak između resornih ministarstava”, rekao je on.

Vlaisavljević tvrdi i da su svi putnici pri kupovini karata bili obavešteni da se za letove čeka na dozvolu.

"Sad sam na nekim vestima pročitala da su oni prilikom rezervacija, odnosno kupovine karata to napomenuli svim putnicima. To nije tačno. Ja nikakvo obaveštenje nisam dobila. Znači to je prodavano kao redovna linija. Ja sam im i postavila pitanje: 'Da li je to sigurno?’ Oni su rekli: 'To je sasvim sigurno’", kaže Tanja.

Portparolka ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske rekla je za B92 da Jat ervejz ne može da dobije dozvolu za let u Dubrovnik, jer između dveju zemalja nije sklopljen bilateralni Sporazum o vazdušnom prometu. U hrvatskom ministarstvu nam je rečeno i da je moguće da će sledeće nedelje biti nastavljeni razgovori o tom sporazumu, ali da to zavisi od Republike Srbije.

"Sukladno Zakonu o zračnom prometu u republici Hrvatskoj odobrenje za letove izdaje Agencija za civilno zrakoplovstvo i Agencija je Jat ervejzu izdala odobrenja za promotivne letove na liniji Dubrovnik-Beograd za 2. i 6. jul 2009. godine. Obzirom da između dviju država nije sklopljen bilateralni Sporazum o zračnom prometu, a za šta se republika Hrvatska u brojnim slučajevima zalagala, Jatu nije bilo moguće odobriti letove za čitavu sezonu", rekla je za B92.

Jatovi avionu, međutim, lete za Pulu, ali kako nam je objašnjeno u hrvatskom ministarstvu, u pitanju su privremene dozovole, izdate prošle godine. One nisu vremenski ograničene, ali se mogu povući u svakom trenutku. Inače, avio-saobraćaj na liniji Beograd-Dubrovnik obustavljen je 6. avgusta 1991. godine zbog početka rata.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo demantuje Jat

Izvor: Mondo, 03.Jul.2009, 22:35

Ministarstvo za infrastrukturu demantovalo je vest da će biti održan sastanak predstavnika tog ministarstva i hrvatskog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kako bi se rešio problem dozvola za letove "Jata" za Hrvatsku.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.