Hakeri bankama skinuli milijardu dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2015, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hakeri bankama "skinuli" milijardu dolara

Više od 100 bankarskih i finansijskih institucija širom sveta našlo se na meti hakera koji su u "sajber pljački bez presedana" ukrali više od milijardu dolara, preneo je BBC.

U kompaniji "Kasperski" koja se bavi kompjuterskom bezbednošću, procenjuju da je u napadima, od 2013. godine do danas, ukradeno više od milijardu dolara i navode da su napadači poreklom hakeri iz Rusije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ukrajine i Kine.

Napadi su se dogodili u 30 zemalja, među kojima su bile finansijske kompanije u Rusiji, SAD, Nemačkoj, Kini, Ukrajini i Kanadi, a sve je počelo "zaraženim mejlom", navodi "Kasperski".

Hakeri su, prevarili sistem i uspeli da prebace novac sa računa banaka na sopstvene račune. Kriminalci su u ovom slučaju, kako se kaže, prešli na novu fazu jer su krali novac direktno od banaka izbegavajući krajnje korisnike, navodi BBC.

Sajber pljačka banke trajala je u proseku između dva i četiri meseca, i svaki put je ukradeno do deset miliona dolara, navodi "Kasperski".

"Bila je to veoma vešto i profesionalno izvedena sajber pljačka", rekao je Sergej Golovanog zadužen za informatičku bezbednost u kompaniji "Kasperski" za BBC.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.