Dobija li Zrenjanin fabriku vode?

Izvor: B92, 27.Nov.2013, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobija li Zrenjanin fabriku vode?

Zrenjanin -- Izgadnja fabrike vode u Zrenjaninu mogla bi da počne u martu naredne godine, kažu u kompaniji "Vasertehnik".

Kompanija "Vasertehnik" koja je projektant, izvođač radova i investitor, ispunila je sve ugovorne obaveze, izjavio je tehnički direktor te nemačko-austrijske kompanije iz Esena, Jorg Koering.

Koering je, na konferenciji za novinare u Zrenjaninu, rekao da "Vasertehnik" ima u rukama rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za proizvodnju zdrave i čiste vode za piće, po strogim evropskm standardima, što je dokazano i provereno na pilot postrojenju.

"Na osnovu toga želimo da se obratimo nadležnim državnim organima kao i 'Vodovodu', ali nažalost, oni ni danas nisu prisutni na ovoj konferenciji", rekao je Koering, predstavljajući svoju kompaniju i projekat sačinjen na osnovu tendera i potpisanog ugovora sa JKP "Vodovod i kanalizacija" aprila 2012. godine.

Prema projektu, kapacitet fabrike vode bi bio 100 litara u sekundi, odnosno 6,5 miliona kubika godišnje, po ceni od 0,34 evra za kubik.

Projektni menadžer kompanije, Ksenija Simunović, rekla je da grad Zrenjanin ima pouzdanog partnera za ostvarenje projekta dobijanja zdrave i čiste vode za piće, sa garancijom u narednih 15 godina i sa fiksnom cenom operativnih troškova.

Kako je istaknuto, ispoštovani su svi zahtevi o parametrima i utrošku energije, kao i za odvođenje otpadnih voda, a "Vasertehnik" bi sve radove završio u roku od tri godine.

Skupština grada Zrenjanina obustavila je u septembru sve aktivnosti na realizaciji ugovora, kako je obrazloženo, radi provere raspisanog tendera, troškova izgradnje i tehnologije, jer izmerena prisutnost štetnih elemenata natrijuma i bora u pilot postrojenju bili su veći od nivoa propisanih pravilnicima u Srbiji, a zahtevana je i provera troškova počev od konsultantskih usluga do izgradnje.

Zbog toga je Nadzorni odbor "Vodovoda i kanalizacije" angažovao revizorsku kuću, a na osnovu zaključka Skupstine grada Zrenjana.

Pre toga, gradonačelnik Zenjanina Ivan Bošnjak je najavio da će proveru obaviti Državna revizorska institucija iz koje je brzo stigao odgovor da to ne bi bilo moguće za dve godine, jer su zatrpani poslovnima.

Planovi za izgradnju fabrike vode u Zrenjaninu postoje duže od tri decenije, a upotreba vode za piće i za pripremanje hrane iz sadašnjih postrojenja za preradu vode zabranjena je rešenjem sanitarne inspekcije početkom 2004. godine zbog prekomernog prisustva štetnhi materija, pre svega arsena.

Zrenjaninci, koji to mogu, vodu za piće i za spremanje hrane kupuju u prodavnicama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Vasertehnik" ne odustaje od fabrike vode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2013

Izgradnja fabrike vode u Zrenjaninu mogla bi da počne u martu naredne godine, jer je projektant, izvođač radova i investitor, kompanija "Vasertehnik", ispunila sve ugovorne obaveze, izjavio je danas tehnički direktor te nemačko-austrijske kompanije iz Esena, Jorg Koering.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.