ZATVOREN MOLITVENI PROSTOR ARTEMIJEVACA

Izvor: Kurir, 20.Mar.2011, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZATVOREN MOLITVENI PROSTOR "ARTEMIJEVACA"

BEOGRAD - Sledenici raščinjenog vladike Artemija, koji sebe predstavljaju sveštenstvom Eparhije raško- prizrenske u egzilu, nisu se danas okupili u moltvenom prostoru u Njegoševoj ulici broj 73, a na njihovom sajtu je objavljeno da "kapela u Beogradu prestaje s radom".

Prostor stana u prizemlju zgrade, koji su oni nazvali kapelom Svetog Justina Ćelijskog neće, kako se navodi, raditi do daljnjeg i u toku je procedura traženja "novog, adekvatnijeg prostora".

Raščinjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vladika Artemije je ranije rekao da taj prostor ne pripada SPC-u i da on i njegovi sledbenici imaju uredno potpisan ugovor o iznajmljivanju.

Monaha Artemija raščionio je Sveti arhijerejski sabor SPC, na jesenjem zasedanju prošle godine, zbog njegovog nepoštovanja odluka najviših crkvenih tela.

Prethodno mu je Sabor izrekao meru zabrane činodejstvovanja. Uprkos tome, on i dalje nosi vladičanska obeležja, služi liturgije i predstavlja se kao vladika raško-prizrenski u egzilu.

Iz SPC je zbog toga najavljen crkveno-kanonski postupak protiv bivšeg vladike i njegovih sledbenika, ali u ovom trenutku niko ne može da predvidi kada bi se to moglo dogoditi.

Okupljanje "artemijevaca" u molitvenom prostoru u centru grada izazvalo je burno reagovanje javnosti i stanara zgrade, koja se nalazi u neposrednoj blizini Kalenićeve pijace, u centru Beograda.

Irinej: Molimo se Bogu da se Artemije pokaje

Crkva se moli Bogu da se monah Artemije sa svojim sledbenicima pokaje i promeni put kojim su krenuli, a koji nije put duhovnosti i radovaće se ako do toga dođe, poručio je vladika bački Irinej.

On je podsetio da je Crkva do sada više puta, kroz sinodske, saborske odluke i patrijarha, kao nadležnog episkopa, pozivala Artemija i njegove slebenike da se urazume i da prestanu sa nekanonskim ponašanjem razornim za, kako je rekao, crkveno jedinstvo.

"Oni su se do sada svaki put oglušili o te pozive i ako tako nastave biće pozvani na kanonsku odgovornost", rekao je Irinej.

Crkva, međutim, ne žuri sa kažnjavanjem, jer, kako je objasnio, u Crkvi ne postoje kazne, već samo bolesna stanja i težnja da se ta bolesno stanje izleče.

"Zato i nema histerične i grozničave užurbanosti da oni budu kažnjeni, ali nema ni pasivnosti", rekao je vladika Irineja, dodavši da Crkva ne može hladnokrvno gledati šta se oko nje dešava.

Ocenivši da bi za Crkvu bilo mnogo bolje da se sve to oko bivšeg vladike Artemija nije dogodilo, vladika Irinej je ukazao da se ta "grupa", nažalost, postepeno kreće ka nekoj vrsti "para crkve ili para sinagoge".

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zatvoren molitveni prostor ''artemijevaca''

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2011

Sledbenici raščinjenog vladike Artemija, koji sebe predstavljaju sveštenstvom Eparhije raško- prizrenske u egzilu, nisu se danas okupili u moltvenom prostoru u Njegoševoj ulici broj 73, a na njihovom sajtu je objavljeno da "kapela u Beogradu prestaje s radom"...Prostor stana u prizemlju zgrade,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Katanac na Artemijevu kapelu

Izvor: Glas javnosti, 21.Mar.2011, 07:01

BEOGRAD - Sledenici raščinjenog vladike Artemija, koji sebe predstavljaju sveštenstvom Eparhije raško- prizrenske u egzilu, nisu se juče okupili u moltvenom prostoru u Njegoševoj ulici broj 73, a na njihovom sajtu je objavljeno da "kapela u Beogradu prestaje s radom"...Prostor stana u prizemlju...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.