Zatvoren molitveni prostor artemijevaca

Izvor: Vesti-online.com, 20.Mar.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren molitveni prostor ''artemijevaca''

Sledbenici raščinjenog vladike Artemija, koji sebe predstavljaju sveštenstvom Eparhije raško- prizrenske u egzilu, nisu se danas okupili u moltvenom prostoru u Njegoševoj ulici broj 73, a na njihovom sajtu je objavljeno da "kapela u Beogradu prestaje s radom".

Prostor stana u prizemlju zgrade, koji su oni nazvali kapelom Svetog Justina Ćelijskog neće, kako se navodi, raditi do daljnjeg i u toku je procedura traženja "novog, adekvatnijeg prostora".

Raščinjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << vladika Artemije je ranije rekao da taj prostor ne pripada SPC-u i da on i njegovi sledbenici imaju uredno potpisan ugovor o iznajmljivanju. Monaha Artemija raščinio je Sveti arhijerejski sabor SPC, na jesenjem zasedanju prošle godine, zbog njegovog nepoštovanja odluka najviših crkvenih tela.

Prethodno mu je Sabor izrekao meru zabrane činodejstvovanja. Uprkos tome, on i dalje nosi vladičanska obeležja, služi liturgije i predstavlja se kao vladika raško-prizrenski u egzilu.

Iz SPC je zbog toga najavljen crkveno-kanonski postupak protiv bivšeg vladike i njegovih sledbenika, ali u ovom trenutku niko ne može da predvidi kada bi to moglo da se dogodi.

Okupljanje "artemijevaca" u molitvenom prostoru u centru grada izazvalo je burno reagovanje javnosti i stanara zgrade, koja se nalazi u neposrednoj blizini Kalenićeve pijace, u centru Beograda.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.