Izvor: Danas, 27.Nov.2015, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna kontrola bolovanja

Prema podacima kadrovskih i službi za bezbednost i zdravlje na radu, utvrđeno je da je 10 odsto radnika RTB Bor stalno na bolovanju, stoga je poslovodstvo borskog kombinata bakra uputilo RFZO i lokalnoj filijali zahtev za vanrednu kontrolu bolovanja zaposlenih, kojim se tražiprovera svih bolovanja. Izuzetak su ona koja su otvorena zbog povrede na radu, teške bolesti i održavanja trudnoće, čulo se na nedavno održanoj sednici Upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << odbora RTB Bor.

Pod pretpostavkom da se većina bolovanja ipak otvara na osnovu stvarnih medicinskih indikacija, u njihovu punu istinitost posumnjano je jer se često za "medicinsko pokriće“ kod izabranog lekara kao razlozi za izostanak s posla navode porodične obaveze, stres, iscrpljenost, produženi vikend, putovanje, bolest člana porodice, pa i slobodno vreme za dodatnu zaradu, saznajemo u Službi za odnose sa javnošću RTB Bor.

To su razlozi zbog kojih je zatraženo da ovlašćeni doktor, pregledom medicinske i druge dokumentacije kod izabranog lekara i pregledom osiguranika, u slučaju da je radi utvrđivanja objektivne dijagnoze i zdravstvenog stanja osiguranika to nužnost utvrdi da li je bolovanje medicinski opravdano, objašnjavaju u RTB Bor. U slučaju da se kontrolom utvrdi neopravdanost, stručna medicinska ocena treba da potvrdi datum od kada je osiguranik, odnosno zaposleni radno sposoban, a da mu na osnovu te ocene izabrani lekar prekine bolovanje. Poslovodstvo borskog basena ovim zahtevom od RFZO istovremeno traži da se kroz postupak provere bolovanja izvrši i kontrola rada izabranih lekara, odnosno kontrola rada Doma zdravlja u Boru.

Dvoje lekara u pritvoru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru zadržali su dvoje lekara borskog doma zdravlja i radnicu Apotekarske ustanove u Boru zbog postojanja osnova sumnje da su oštetili Republički fond za zdravstveno osiguranje Beograd i ostvarili korist od oko tri miliona dinara, navodi se u saopštenju MUP. Po nalogu višeg javnog tužioca u Zaječaru osumnjičenima, koji se terete da su od januara ove godine sačinjavali recepte za lekove, koje su potom iskoristili za pribavljanje protivpravne imovinske koristi, određeno je zadržavanje do 48 sati, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

RTB Bor: Svaki deseti radnik na bolovanju

Izvor: TimockeVesti.net, 28.Nov.2015, 14:11

Svaki deseti radnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor ima otvoreno bolovanje, što je izazvalo sumnje kod poslovodstva borskog kombinata.. Prema podacima kadrovskih i službi za bezbednost i zdravlje na radu, utvrđeno je da je 10 odsto radnika RTB Bor stalno na bolovanju, stoga je poslovodstvo borskog...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.