U kanalizaciju prosuto 10.000 litara mleka

Izvor: Politika, 28.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kanalizaciju prosuto 10.000 litara mleka

Nakon što je „Imlek” iznenada odlučio da prekine s otkupom mleka sa farme „Kipetrol” u Bašaidu kod Kikinde, u ovoj firmi su bili prinuđeni da unište zalihe

Bašaid kod Kikinde – Farma „Kipetrol” iz Bašaida prosula je 10.000 litara mleka u kanalizaciju i na obližnju livadu, jer niko nije želeo da ga otkupi. Dnevna proizvodnja od 5.200 litara tokom proteklih godinu dana isporučivana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je „Imleku”, koji je iznenada, ne navodeći razloge, prekinuo saradnju sa ovom farmom, kažu zaposleni u „Kipetrolu”.

– O otkazivanju otkupa obavestili su nas sredinom decembra, a samo dva dana kasnije prestali su da dolaze po mleko. Stupili smo u kontakt sa mlekarama u Kikindi i Čoki, koje su u prvi mah odgovorile da rado pristaju na saradnju, ali su se ubrzo predomislile, jer im je iz „Imleka” javljeno da ova firma sa nama ima neraščišćene odnose. Zato smo prinuđeni da mleko bacimo, iako je ono još ispravno. Jer, cisterne za njegovo čuvanje su pune, a novu mužu ne možemo da započnemo dok ne ispraznimo bazene – kaže predstavnik „Kipetrola” Miodrag Popović i naglašava da će, ako se ništa ne promeni narednih dana, ponovo biti primorani da prospu na hiljade litara mleka.

– Šta da kažem, žalosno je ovo, ima dece kojima roditelji nisu u mogućnosti da priušte šolju mleka, a mi ga bacamo u kanalizaciju. I supruga i ja radimo ovde, imamo tri ćerke, platu sada nećemo dobiti, a ako se firma „ugasi” ne znam kako ćemo dalje – kaže za naš list radnik „Kipetrola” Dragan Janković (43).

Inače, firma „Kipetrol” je vlasništvo Damira Madžarevića iz Slovenije, koji je sredinom januara od melenačke firme „Agrostar proizvodnja” kupio farmu muznih krava, 700 hektara zemljišta, silos i fabriku stočne hrane u Bašaidu.

– Prethodni vlasnik je takođe sarađivao sa „Imlekom”. Onda je „Imlek” u nekoliko navrata pokušao da novom gazdi naplati dugovanja starog, što je Madžarević odbio, pa mislim da je to razlog zbog čega su odlučili da sa nama prekinu saradnju – kaže predstavnik „Kipetrola” Miodrag Popović, naglasivši da je o čitavom slučaju obavešteno Ministarstvo poljoprivrede. On dodaje da farma sa 280 muznih krava proizvodi mleko za koje je „Imlek” plaćao 31 dinar po litru, ali da je ova mlekara „zaboravila” da im plati 6,5 miliona dinara za mleko isporučeno tokom novembra i decembra, zbog čega je račun bašaidske firme sada blokiran.

-----------------------------------------------------------

Deljenje bi morala da odobri inspekcija

Na naše pitanje zašto rukovodstvo bašaidske farme nije odlučilo da mleko predviđeno za prosipanje nekome ponudi na poklon (u Kikindi postoji i Narodna kuhinja) predstavnik „Kipetrola” Miodrag Popović kaže da su ga pojedinim mlekarama nudili besplatno, ali da, jednostavno, niko nije želeo da ga preuzme.

- Mnogi su nas pitali zašto nismo pozvali građane da dođu i uzmu prema svojim potrebama, ali propisi nalažu da ne smemo tek tako da delimo mleko, bez odobrenja inspekcije. Zamislite da nas još i optuže da smo ugrozili nečije zdravlje - kaže Popović.

S. Miletin

[objavljeno: 29/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mleko u kanalizaciji

Izvor: Glas javnosti, 29.Dec.2008, 07:37

BAŠAID - Nakon naprasno prekinute saradnje sa kompanijom „Imlek“ i nemogućnosti da nekoj drugoj mlekari prodaju beli napitak radnici na farmi „Kipetrol“ iz Bašaida kod Kikinde prosuli su u subotu uveče 10.000 litara mleka u kanalizaciju i na livadu. Predstavnik „Kipetrola“ Miodrag Popović...

Nastavak na Glas javnosti...

Prosuli 10 hiljada litara mleka u kanalizaciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2008

KIKINDA - Farma "Ki petrol" u Bašaidu kod Kikinde prosula je u subotu uveče 10 hiljada litara mleka u kanalizaciju i na livadu nakon što su tri mlekare otkazale saradnju...Najpre je to učinio beogradski "Imlek", a potom i mlekare u Kikindi i Čoki. O ovom slučaju obavešteno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U septičkoj jami završilo 20.000 litara mleka

Izvor: Mondo, 29.Dec.2008

Sa farme krava 'Ki petrol' u Bašaidu u ponedeljak uveče je na obližnju livadu prosuto 10.000 litara mleka koje niko nije hteo da kupi, izjavio je Tanjugu ovlašćeni predstavnik te farme Miodrag Popović.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.