Izvor: Blic, Beta, 22.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Titov brod Galeb kupio Grad Rijeka, vlasnik najavio žalbu

Školski brod "Galeb", koji je koristio bivši predsednik SFRJ Josip Broz Tito, prodat je danas gradu Rijeci za 150.000 dolara (oko 108.500 evra). Prodaju je potvrdio Trgovački sud u Rijeci koji je saopštio da je gradska uprava Rijeke jedina predala ponudu za kupovinu, a grad će postati pravni vlasnik broda pošto uplati novac i pošto rešenje o prodaji postane pravosnažno.



Raniji vlasnik broda, preduzeće Plasid si (Placid Sea) najavilo je žalbu na odluku Trgovačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suda, pa je vrlo verovatno da će se postupak konačnog preuzimanja broda dodatno odužiti.

Vrednost broda "Galeb" procenjena je na 275.194 dolara, a kao najniža prihvatljiva ponuda bio je utvrđen iznos od 150.000 dolara, koliko je ponudio Grad Rijeka.

Novi vlasnik je najavio da bi "Galeb" trebalo da postane ploveći muzej.

"Galeb", dugačak 116,7 metara i nosivosti 1.930 tona, izgrađen je 1938. godine u brodogradilištu Ansaldo u Đenovi kao teretni brod. Tokom Drugog svetskog rata je bio potopljen, a posle rata je uređen kao putnički brod za Titove potrebe.

Nakon Titove smrti do kraja 1990-ih godina propadao je na vezu u Crnoj Gori, a za to vreme oprema za navigaciju i komunikaciju gotovo je u potpunosti uništena ili pokradena.

Tadašnji vlasnici, vlasti Srbije i Crne Gore, brod su 2001. godine prodale kompaniji Plasid si (Placid Sea), koja je "Galeb" doteglila u brodogradilište "Viktor Lenac" u Rijeci, gđe je konzerviran i saniran.

Hrvatsko Ministarstvo kulture taj brod je 2006. proglasilo kulturnim dobrom, posle čega je vlasnika službeno upozorilo da je brod u vrlo lošem stanju i da može potonuti, kao i da ga je potrebno obnoviti.

Pošto Plasid si nije reagovao na nekoliko upozorenja, Gradska uprava Rijeke je na predlog Ministarstva kulture 2007. godine imenovalo Odeljenje gradske uprave za kulturu za privremenog staratelja "Galeba".

To odeljenje je iz gradskog budžeta izdvojilo pola miliona kuna (oko 68.000 evra) za finansiranje popravki i saniranje oštećenja broda, a kako dotadašnji vlasnik Plasid si nije platio ni višegodišnje troškove agencije i pomoraca koji su čuvali brod, na Trgovačkom sudu u Rijeci pokrenut je proces zaplene i prodaje "Galeba".

Vlasnik je uložio nekoliko prigovora, ali oni nisu uvaženi, a pravo preče kupovine imali su država Hrvatska, Primorsko-goranska županija i grad Rijeka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Galeb" našao i smisao i luku

Izvor: RTS, 22.Maj.2009

Nekadašnji školski brod "Galeb" Jugoslovenske ratne mornarice, mnogo poznatiji kao brod Josipa Broza Tita, konačno je našao vlasnika. To je grad Rijeka, koja ge je kupila za svega 150.000 dolara i preurediće ga u muzej... ..Školski brod "Galeb", koji je koristio bivši predsednik SFRJ Josip Broz...

Nastavak na RTS...

Luka Rijeka kupila "Galeb"

Izvor: B92, 22.Maj.2009

Rijeka -- Luka Rijeka danas je postala novi vlasnik nekadašnjeg Titovog luksuznog broda "Galeb", za koji je na aukciji platila 150.000 dolara... Gradske vlasti tog hrvatskog grada predale su jedinu ponudu za kupovinu broda, koji je vlasništvo liberijske firme "Plesid si" grčkog brodovlasnika Džona...

Nastavak na B92...

Rijeka vlasnik Titovog broda Galeb

Izvor: B92, 23.Maj.2009, 14:37

Rijeka -- Grad Rijeka je postala novi vlasnik nekadašnjeg Titovog luksuznog broda Galeb, za koga je na aukciji platila 150 hiljada dolara...Vrednost Galeba procenjenja je na 275 hiljada dolara..Vlasti tog hrvatskog grada predale su jedinu ponudu za kupovinu broda, vlasništvo liberijske firme "Plesid...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.