Smenjena zbog sudbine Anđele

Izvor: Politika, 28.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjena zbog sudbine Anđele

Načelnica Centra za socijalni rad opštine Savski venac nije pratila slučaj devojčice ometene u razvoju koju je otac zlostavljao

Rukovodilac Centra za socijalni rad beogradske opštine Savski venac smenjena je prekjuče zbog slučaja maloletne Anđele M. ometene u razvoju, za koju se sumnja da ju je otac silovao, a za čiji je praćenje bila zadužena ova socijalna ustanova. U pisanim odgovorima Gradskog centra za socijalni rad Beograda, dostavljenom na zahtev „Politike”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navodi se da je direktorka smenila rukovodioca čije ime nije navedeno u dopisu, a koji je odeljenjem upravljao od 1. februara 2006. zbog „njene neobaveštenosti o predmetnom slučaju tokom perioda rukovođenja i nesaradnje u vezi sa slučajem A. M.”. „Prema kasnijem saznanju rukovodioca, predmet nije bio ni u pasivnoj ni u aktivnoj evidenciji što je nedopustivo”, piše u saopštenju.

– Što se tiče utvrđivanja pojedinačne odgovornosti radnika koji su bili zaduženi za praćenje slučaja, ona se još utvrđuje uzimajući u obzir dugotrajnost vremenskog opsega od 2001. godine do danas. Naime, mnogi socijalni radnici koji su vodili slučaj pre sedam godina, više ne rade u ovom Centru za socijalni rad – objašnjava Jasminka Veselinović, direktorka Gradskog centra za socijalni rad.

Petnaestogodišnja Anđela, koja je bila zaštitno lice kampanje za uređenje i obnovu Doma za decu i omladinu ometene u razvoju „Kulina”, pre petnaestak dana pobegla je od kuće i nadležnima u socijalnoj ustanovi gde ju je odvela policija ispričala da ju je otac seksualno zlostavljao. Policija je pokrenula istragu protiv Slobodana M., a njegova kćerka smeštena je u Prihvatilište za urgentno zbrinjavanje zlostavljane dece, gde se i sada nalazi. Ministarstvo rada i socijalne politike, zbog ovog slučaja, obavilo je hitan nadzor nad radom Centra za socijalni rad Savski venac koji je bio dužan da prati maloletnu devojčicu posle njenog izvođenja iz Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju 2001. godine. Tada je Gradskom centru naloženo da razmotri odgovornost zaposlenih koji su radili na ovom slučaju i rukovodioca ustanove.

– Stručni radnici odeljenja Savski venac poslali su nam iscrpan izveštaj o preduzetim hitnim i neophodnim merama. Oni će pred nadležnim sudom pokrenuti postupak za lišavanje roditeljskog prava oca maloletne devojke, a za majku delimično lišavanje roditeljskog prava. Pred nadležnim tužilaštvom biće podneta krivična prijava protiv oca zbog osnovane sumnje za zlostavljanje kćerke – kaže Veselinovićeva.

Ona dodaje da je u toku traženje odgovarajuće hraniteljske porodice za ovu petnaestogodišnjakinju, kao i hitna izrada zajedničkog plana usluga u saradnji sa Prihvatilištem za urgentno zbrinjavanje zlostavljane dece, a biće pokrenut i postupak za priznavanje prava na dodatak i negu za pomoć drugog lica, pa će Anđela dobiti neophodna novčana sredstva za zadovoljenje svojih potreba.

Petnaestogodišnjakinju su otac i majka izveli su iz Doma za ometene u razvoju u Kulini bez znanja zaposlenih koji su brinuli o njoj. Sumnja se da je razlog bila popularnost koju je stekla zahvaljujući medijskoj kampanji, budući da je ovaj Dom u poslednjih 25 godina napustilo svega 14 štićenika. Otac je dobio starateljstvo nad njom 2001. godine, dok devojčica nije pobegla iz udžerice u beogradskom naselju Senjak gde su živeli.

J. Beoković

[objavljeno: 29/11/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smena zbog slučaja "Anđela"

Izvor: B92, 29.Nov.2008, 20:37

Beograd -- Gradski centar za socijalni rad saopštio je da je direktorka Jasminka Veselinović smenila, zbog slučaja "Anđela", rukovodioca odeljenja Savski venac... U saopštenju se ne navodi ime rukovodioca, ali se precizira da je razlog "njena neobaveštenost o predmetnom slučaju tokom perioda rukovođenja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.