Sindikati zadovoljni, poslodavci rezervisani

Izvor: S media, 06.Nov.2010, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati zadovoljni, poslodavci rezervisani

Sindikati su zadovoljni načinom na koji su okončani pregovori s Vladom Srbije o izmenama Zakona o penzijama, posebno postignutim jedinsvom u svojim redovima, dok poslodavci smatraju da su i sindikati i Vlada pribegli populističkom načinu rešavanja problema.

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za penzionu reformu Jovan Krkobabić ponovo poručuje da će penzioni zakon naredne sedmice biti vraćen u skupštinsku proceduru bez značajnih izmena, upravo nako kako je i dogovoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sa Medjunarodnim momentarnim fondom (MMF).

Lider najuticajnijeg, Saveza samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović I predsednica Asocijacije slobodnih I nezavisnih sindikaa (ASNS) Ranka Savić su uvereni da Sporazum koji je sa sindikatima u petak uveče potpisao premijer Mirko Cvetković biti kontinuiran i da će ga poštovati i naredna vlada.

“Ne želim da mislim drugačije, jer ne želim da budem paranoičan”, rekao je Orbović Tanjugu.

Orbović je kazao da je pregovarački tim pet udruženih srpskih sindikata pregovorima s Vladom oko izmene penzionog zakona postigao “dobar rezultat”.

Prirodno je, kazao je Orbović, da u pregovorima nisu svi sindikalni zahtevi uvaženi.

Predsednik S S S S Orbović tvrdi da je veoma zadovoljan postignutim jedinstvom sindikata, jer niko tokom pregovora nije iskočio iz dogovorenih okvira, a da je vladi pokazano Vladi da ne može da donosi odluke bez dogovora sa socijalnim partnerima.

Orbović tvrdi da je, da bi se do dogovora došlo, bilo neophodno da Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju bude povučen iz skupštinske procedure.

Dogovor da se primena najmanje dve zakonske odredbe, produženje radnog staža za žene i beneficirani radni staž, odloži za 2013. godinu, Orbović ne doživljava kao odlaganje problema već smatra da za njihovu primenu još nije vreme.

Upitan kako da u pregovorima nijednom nisu učestvovali i poslodavci jer oni čine treću stranu socijalnog dijaloga, lider S S S S-a kaže da se “oni nisu bunili i da su... sve vreme podržavali Vladu”.

Predsednica ASNS Ranka Savić je, takodje, zadovoljna dogovorom s predstavnicima Vlade Srbije.

“U svakom slučaju smo postigli veliki uspeh, pokazali smo da samo udruženi možemo da dodjemo do rezultata”, rekala je Savićeva koja smatra da je penzioni zakon “popravljen” na dobro sadašnjih i budućih penzionera, ali i u odnosu na zaposlene.

Savićeva tvrdi da su sindikati svojim poslednjim aktivnostima članstvu i gradjanima Srbije poslali pozitivnu poruku koja sindikatima vraća godinama narušavan ugled.

Podjednako važnim Savićeva smatra što su sindikati primorali Vladu da “sedne sa njima za sto” i da pregovara, posebno imajući u vidu da u Srbiji već duže vreme ne funcioniše socijalni dijalog i ne postoji Socijalno-ekonomski savet.

“Napravljen je veliki pomak jer je ovim pregovorima praktično uspostavljen sindikalni pokret u Srbiji, jer smo do sada imali sindikate koji su se umesto za radnika borili jedan protiv drugoga, pa nije čudno što je srpski radnik apatičan”, navela je ona.

I Savićeva smatra da je povlačenje zakona iz skupštinske procedure bilo nužno, ali priznaje da je to, ipak, "uradjeno pod pritiskom sindikata".

Odlaganjem pojedinih odredaba nisu odloženi problemi već, naprotiv, sada postoji šansa da budu rešeni socijalnim dijalogom, zaključila je Savićeva.

Predsednik Unije posledavaca Srbije (UPS) Nebojša Atancković, medjutim, smatra da su i sindikati i Vlada pribegli populističkom načinu rešavanja problema.

“Sindikat je hteo da završi tu priču tako da nije u potpunosti odbijen, a Vladi je odgovaralo da ne učini bitne ustupke I da istovremeno ispuni ponešto od traženog, pa tako ispada da su oni kao napravili neki dogovor”, kazao je Atancković Tanjugu.

Uveren da od tog dogovora "nema ništa", Atancković je rekao da ne može da veruje da se u Srbiji, koja se opredelila za društveni sistem koji je u osnovi kapitalistički, vlasnici kapitala ne pitaju kada se odlučuje o značajnim pitanjima za društvo, već im se one prosto nameću.

Istakavši da "mi još uvek mislimo više o raspodeli nego o tome šta ćemo da raspodeljujemo", Atancković kaže da se “sindikat poneo kao opoziciona stranka”, a da je Vlada odreagovala populistički, što je bila karakteristika I svih prethodnih vlada u poslednjoj deceniji.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dobar dogovor ili populizam vlade

Izvor: B92, 06.Nov.2010

Beograd -- Sindikati zadovoljni rezultatom pregovora s Vladom o izmenama Zakona o penzijama, dok poslodavci smatraju da su i sindikati i Vlada pribegli populizmu... Vicepremijer Jovan Krkobabić ponovo poručuje da će PIO zakon naredne sedmice biti vraćen u skupštinsku proceduru bez značajnih izmena,...

Nastavak na B92...

Populističko ponašanje Vlade

Izvor: Capital.ba, 06.Nov.2010

BEOGRAD, Sindikati zadovoljni rezultatom pregovora s Vladom o izmjenama Zakona o penzijama, dok poslodavci smatraju da su i sindikati i Vlada pribjegli populizmu. Predsjednik Unije poslodavaca Nebojša Atancković smatra da su i sindikati i Vlada pribjegli populističkom načinu rješavanja problema. 'Sindikat...

Nastavak na Capital.ba...

Dogovor Vlade i sindikata o penzijama

Izvor: Blic, 07.Nov.2010, 01:30

Predstavnici pet sindikata i Vlade Srbije postigli su preksinoć kompromis oko spornih rešenja u Zakonu o penziono-invalidskom osiguranju. ..Dogovoreno je da u naredne dve godine Vlada i sindikati prate odnos penzija i plata i, u slučaju da penzije padnu ispod 60 odsto prosečne plate, ponovo sednu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.