SRBIJA SPREMNA ZA VANREDNE SITUACIJE

Izvor: Kurir, 07.Sep.2011, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA SPREMNA ZA VANREDNE SITUACIJE

BEOGRAD - Srbija je druga zemlja u Evropi, posle Austrije po broju opština pripremljenih da reaguju u vanrednim situacijama, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je to rekao u Palati federacije nakon sednice Republičkog štaba za vanredne situacije kojoj je prisustvovala i specijalna izaslanica generalnog sekretara UN za smanjenje rizika od katastrofa Margareta Volstrom.

Dačic i Volstrom ukazali su da uspešan način za sprečavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << globalnih rizika od prirodnih katastrofa, poput poplava, zemljotresa i suša podrazumeva učešće svih delova društva.

Ministar je izjavio da se Srbija priprema za promene i dopune Zakona o vanrednim situacijama u smislu usklađivanja sa standardima UN i Kjoto protokola, kao i za uspostavljanje nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

Prema njegovim rečima, "to podrazumeva stvaranje tela koje će na neki način zameniti štab i voditi celu situaciju kada dođe do neke krizne situacije".

Srbija je, kako je naveo, jedna od retkih zemalja koja nije članica EU, a pridaje toliki značaj pripremama za vanredne situacije.

Dačić je podsetio da je Srbija pre dve godine donela zakon o vanrednim situacijama kojim je objedinjen rad svih relevantnih subjekata.

"Danas je sve u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, preuzeli smo nekoliko stotina zaposlenih ministarstava odbrane i ekologije.

Nastavićemo reformu i izgradnju jakog sektora koja podrazumeva obuku, još bolje opremanje i rešavanje finansijskih pitanja", rekao je on.

Prema rečima ministra, to će omogućiti i izradu sistema koji će povezati sve službe za vanredne situacije pozivom na jedinstveni broj 112. Volstrom, koja je uručila sertifikate predstavnicima opština uključenim u projekat prevencije katastrofa - "Učinimo gradove otpornijim - moj grad se sprema", pohvalila je inicijativu jačanja koordinacije na izradi nacionalne strategije.

"UN su srećne što nam se Srbija pridružila u zajedničkoj borbi protiv smanjenja rizika i posledica katastrofa", rekla je ona.

Rad na uvođenju nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa podrazumeva mnogo segmenata - rad na planiranju, obrazovanju, podizanju svesti i zajednički rad kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i globalnom nivou, kazala je izaslanica UN.

Prema njenim rečima, naporima vlade na smanjenju rizika, moraju se prikljuciti i brojni drugi sektori, poput nevladinog, medija i Crvenog krsta.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Zemljotres u Kraljevu

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Srbija druga u Evropi po spremnosti na vanredne situacije

Izvor: EMportal, 07.Sep.2011

Srbija je druga zemlja u Evropi, posle Austrije po broju opština pripremljenih da reaguju u vanrednim situacijama, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.