PISMO BIVŠEM EPISKOPU  Patrijarh Irinej: Georgije, nemoj da mi pretiš

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 06:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PISMO BIVŠEM EPISKOPU Patrijarh Irinej: Georgije, nemoj da mi pretiš

Pred sam put u Kanadu patrijarh Irinej upozorio je razrešenog episkopa Georgija da ne uzurpira zvanični eparhijski sajt na kojem, umesto vesti iz života crkve, objavljuje tekstove koji se tiču samo njega.

Od poslednjih dana maja, naime, na zvaničnoj internet adresi Eparhije kanadske istocnik.com počele su da se pojavljuju samo vesti o aktivnostima razrešenog vladike Georgija, koji je inače ocenio da je taj sajt zapravo vraćen pravim vlasnicima.

Prethodnih mesec >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dana na sajtu su objavljivani zvanični stavovi SPC, kao što su odluke Sabora, pa i ona o Georgijevom razrešenju, kao i poziv patrijarha Irineja na mir i jedinstvo sveštenstva i naroda u Kanadi. Svi ti tekstovi sada su na sajtu istocnik.com nedostupni.

U međuvremenu zvanični sajt kanadske eparhije SPC “proradio” je na adresi istocnik.ca, a patrijarh je u pismu od 29. maja upozorio Georgija da će svi koraci koje bude preuzeo “doprineti (nabolje ili nagore)” njegovom budućem crkvenom statusu.

- Molim vas da razumete da ćemo svaku pretnju usmerenu prema našem eparhijskom zameniku i sveštenicima koji služe shvatiti kao pretnju nama lično.

U tom smislu, još jednom vas podsećamo na potrebu bratske saradnje i poslušnosti crkvi Hrista i Svetoga Save. Pominjanje „vaših advokata“ i pretnje svetovnim sudovima ne doprinose miru i protivni su sveštenim kanonima - navodi se u pismu patrijarha, koji u Kanadu putuje 5. juna.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.