OSTVARENJE VULINOVOG SNA Obrok sa kazana moraju da zarade

Izvor: Blic, 25.Apr.2015, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OSTVARENJE VULINOVOG SNA Obrok sa kazana moraju da zarade

U Smederevu je prošlog meseca zabeležen porast evidentiranih na spisku NSZ, a istovremeno je smanjen broj onih koji koriste Narodnu kuhinju.

Broj korisnika narodne kuhinje sa 1000 pao na 500

Najava ministra Vulina da će oni koji hoće da koriste socijalna davanja morati i da rade tako se u neku ruku ovde ostvaruje. Korisnici Narodne kuhinje u Smederevu ne samo da moraju da budu prijavljeni na evidenciji NSZ, već imaju obavezu da potvrdom dokažu da su „radno angažovani“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili da pohađaju neku obuku koja će im omogućiti da do posla dođu.

- Ostao sam bez posla 2000. godine i od tada sam na Birou. „Tranšped“, firma u kojoj sam radio, privatizovan je… Kakvo radno angažovanje? Pa ja kad bih radio, valjda bih i zarađivao, ne bih bio ovde. Ko mene da zaposli sad kad imam 60 godina? - pita se Zoran P, dok s pripremljenom kanticom čeka da mu sipaju šta je već tog dana na rasporedu.

Za nepune dve godine broj onih koji najčešće jedini obrok dobijaju u smederevskoj Narodnoj kuhinji spao je sa više od hiljadu na 500.

Iz budžeta manje novca za Kuhinju

Za spremanje obroka Crveni krst je prošle godine potrošio oko devet miliona, dok je za ovu godinu iz budžeta opredeljeno 5,4 miliona dinara. Da nemaju sopstvenu ekonomiju, sa koje dolazi gro povrća i ponešto mesa, kao i sponzora i donatora, kako kaže Tomislav Živanović, predsednik smederevskog Crvenog krsta, teško da bi i ovaj broj korisnika mogli da namire.

- Taj pravilnik donet je 2013. i zaista su pooštreni uslovi. Napravio sam nacrt promene te odluke, a i dao sam nalog da se drugačije radi. Nije logično da ljude odbijamo zato što nisu doneli papir o radnom angažovanju, koje je i teško dokazivo. Šta treba da dokaže; da je negde brao jabuke, cepao drva… Da bude u sistemu NSZ - to je u redu, ako ni zbog čega drugog zbog socijalnog uključivanja, a možda neko i dobije neku ponudu za posao - smatra Miloš Đorđević, direktor Centra za socijalni rad u Smederevu.

- I žena i ja smo bez posla, imamo sina i ćerkicu. Praktično živimo od ovoga. Radio sam u „Želvozu“, bio sam „višak radne snage“. Voleo bih da mogu da nađem posao, možda ga i nađem, a šta sa ovim starijima? Ukinuli su im prevoz, ljudi pešače kilometrima da dobiju obrok. Mnogi su i odustali, zato nas je svaki dan sve manje - kaže Slobodan S., jedan od mlađih koji još nije izgubio nadu da će naći posao i zaboraviti na termine podele obroka.

Stari bez povlastice za prevoz

To da stariji korisnici ne mogu da se besplatno prevezu gradskim saobraćajem do dva punkta na kojima se dele obroci posledica je druge odluke. Po njoj, stariji od 65 godina koji imaju penzije manje od 15.000. mogu da se voze ako učestvuju u ceni karata sa 60 odsto, a oni sa penzijama većim od tog iznosa moraju da učestvuju sa 95 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.