Novosti: Smenjen vladika Filaret

Izvor: RTS, 12.Mar.2015, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novosti": Smenjen vladika Filaret

Vladika Filaret razrešen je dužnosti episkopa mileševskog, pišu "Novosti". Odluku o njegovoj smeni doneo je u četvrtak Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je zasedao u Patrijaršiji u Beogradu. Eparhijom mileševskom do izbora novog vladike upravljaće, kao administrator, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.
Kako se navodi, vladika Filaret razrešen je na osnovu izveštaja koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je dostavila posebna crkvena komisija, koju je Sinod prethodno formirao sa zadatkom da ispita sve navode na račun episkopa.

Članovi ovog tela nedavno su boravili dva dana u manastiru Mileševi, posle čega su potpisali izveštaj u kome se predlaže Filaretovo razrešenje.
Neposredno pre početka sednice Sinoda episkop Filaret bio je u Beogradu, gde ga je primio i patrijarh Irinej. Naš izvor kaže da je od poglavara SPC zatražio kopiju zapisnika koji je začinila komisija koja je bila u Mileševi, ali je nije dobio.
Na sastanku u Patrijaršiji Filaret je insistirao da mu patrijarh navede razloge razrešenja, ali njegova pitanja su ostala bez odgovora. To su razlozi zbog kojih je Filaret odbio da primi i potpiše odluku o smeni sa episkopskog trona.
Sednici Sinoda, osim patrijarha, prisustvovale su vladike zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije. Oba arhijereja jednodušno su podržala predlog iz komisijskog izveštaja i negativno su se odredili prema Filaretu. Inicijativa za njegovu smenu, prema informacijama "Novosti", nije potekla od njih, već od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji u četvrtaknije prisustvovao zasedanju.
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, kome je poverena briga i o mileševskoj eparhiji, sinodsku odluku sačekao je u manastiru Kumanica nedaleko od Bijelog Polja. Vladika se odatle uputio u Prijepolje, gde je naložio da se vladičanski dvor zapečati i izvrši pregled crkvenih knjiga i inventara.
Episkop Filaret na tronu Mileševske eparhije proveo je nepunih 16 godina. U čin vladike hirotonisao ga je u beogradskoj Sabornoj crkvi tadašnji patrijarh Pavle.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sinod SPC smenio vladiku Filareta

Izvor: Blic, 12.Mar.2015

Vladika Filaret razrešen je dužnosti episkopa mileševskog, odluku o njegovoj smeni doneo je u četvrtak Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je zasedao u Patrijaršiji u Beogradu...Eparhijom mileševskom do izbora novog vladike upravljaće, kao administrator, episkop budimljansko-nikšićki...

Nastavak na Blic...

Vladika Filaret smenjen

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Mar.2015

BEOGRAD - Odluku o njegovoj smeni doneo je u četvrtak Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je zasedao u Patrijaršiji u Beogradu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.