Najviše mita u zdravstvu i političkim partijama

Izvor: Blic, 09.Dec.2009, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše mita u zdravstvu i političkim partijama

Građani Srbije smatraju da je korupcija treći najvažniji problem u društvu, odmah posle nezaposlenosti i siromaštva, a zdravstveni sistem i političke partije opažaju kao najkorumpiranije. Istraživanje „Medijum Galupa" pokazalo je i da građani nemaju puno poverenja u parlament i Vladu Srbije, koji se na toj listi takođe kotiraju na visokim pozicijama.

Čak 78 odsto građana zdravstveni sistem vidi kao sektor u kome cveta korupcija, a 76 odsto njih tako gleda i na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << političke partije. Po mišljenju ispitanika, na trećem mestu po stepenu korupcije je carina (72 odsto), a zatim sudije (70 odsto). Da je parlament korumpirana institucija smatra 62 odsto građana, dok za Vladu isto misli 62 odsto ispitanika.

I pored ovakvih stavova o najvišim državnim institucijama, istraživanja su pokazala i da ključnu ulogu u borbi protiv korupcije treba da preuzme Vlada, a kao najznačajnija mera navodi se primena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koji stupa na snagu od janura sledeće godine.

- Do danas nije obezbeđena puna javnost rada državnih organa i poboljšana nadzorna uloga Skupštine. Takođe, nema jasnih kriterijuma po kojima bi se mogla oceniti uspešnost rada Vlade u borbi protiv korupcije, a nije ograničen ni imunitet javnih funkcionera - kaže Nemanja Nenadić, direktor „Transparentnosti Srbija", koja je uradila analizu realizacije strategije za borbu protiv korupcije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Korupcija među najtežim problemima

Izvor: B92, 09.Dec.2009

Beograd -- Građani Srbije smatraju da je korupcija treći najznačajniji problem u društvu, nakon nezaposlenosti i siromaštva, pokazalo je istraživanje TNS Medija Galupa... Građani smatraju da je korupcija prisutna u svim sferama života u Srbiji, a 82 odsto ispitanih misli da to utiče i na njihov...

Nastavak na B92...

Korupcija muči građane Srbije

Izvor: B92, 09.Dec.2009

Beograd -- Građani Srbije smatraju da je korupcija treći najznačajniji problem u društvu, nakon nezaposlenosti i siromaštva, pokazalo je istraživanje TNS Medija Galupa...Građani smatraju da je korupcija prisutna u svim sferama života u Srbiji, a 82 odsto ispitanih misli da to utiče i na njihov...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.