Najmanje vakcinisane dece MMR-om u Nišu

Izvor: Blic, 26.Apr.2017, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje vakcinisane dece MMR-om u Nišu

U Srbiji u poslednjih nekoliko godina opada broj dece vakcinisane MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeoala i zauški, a najniži obuhvat je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Da bi se postigao kolektivni imunitete neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno najmanje 95 odsto mališana, a u Nišu je taj obuhvat 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Institutu za javno zdravlje "Batut" povodom nedelje imunizacije koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obeležava od 24. do 30. aprila.

Epidemiolog Goranka Lončarević pojasnila je da se MMR vakcina daje u drugoj života deteta i pred polazak u školu, te da jena niovu Srbije u drugoj godini života deteta obuhvat 81 odsto, dok je u sedmoj godini 91 odsto.

Ona je naglasila da je vakcinacija važna za kolektivni imunitet, jer se visokim obuhvatom zaptravo štite i svi koji iz zdravstvenih razloga nisu mogli biti vakcinisani.

- Pravo deteta da bude vakcinisano je iznad prava roditelja da bira za svoje dete - rekla je Lončarević i podsetila na aktuelnu epidemiološku situaciju u Ruminiji gde je u toku epidemija malih boginja, u kojoj je više hiljada obolelo, a više od 20 umrlo.

Državni sekretara Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko rekao je da godišnje u svetu umre tri miliona dece, a da je to moglo biti sprečeno zahvaljujući vakcinaciji.

On je naglasio da je vakcinacija najefikasnija i najjeftinija mera prevencije kojom se kontrolišu mnoge zarazne bolesti.

Podseća da je Zakon o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti predvideo obaveznu imunizaciju, a da će novim pravilnikom o vakcinaciji kao obavezne biti uvedene i neke nove vakcine.

- Cilj je da dostignemo obuhvat od 95 odsto i da ga održavamo - rekao je Vicko i dodao da roditelji o značaju vakcinacije treba da se informišu kod izabranog pedijatra.

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Ustai naglasila je da vakcinacija spasava milione života i da je iskorenila mnoge zarazne bolesti.

To je, kako kaže, kod mnogih, čak i zdravstvenih radnika dovelo do stava da vakcinacija više nije neophodna, te da takvo stanovište preti da poništi sve što je do sada urađeno.

- Od 2010. do 2015. godine, zahvaljujući imunizaciji, sprečeno je najmanje 10 miliona smrtnih slučajeva u svetu - rekla je ona i dodala da je samo tokom 2014. godine umrlo 114.000 ljudi od malih boginja.

Ustai je podsetila da je vakcinacija najbolji i najefikasniji nacicn prevencije protiv mnogih zaraznih bolesti, a da odbijanjem da se deca vakcinišu možemo doći u situaciju da nam se vraćaju te skoro zaboravljene zarazne bolesti.

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović naglasila je da svi domovi zdravlja imaju dovoljno vakcina predviđenih kalendarom vakcinacije, a da je zajednički zadatak svih lekara na terenu da se poveća obuhvat vakcinacije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sve manje dece prima MMR vakcinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2017

U Srbiji u poslednjih nekoliko godina opada broj dece vakcinisane MMR vakcinom protiv malih boginja, rubeoala i zauški, a najniži obuhvat je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu...Da bi se postigao kolektivni imunitete neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno najmanje 95 odsto mališana,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.