Izvor: Blic, 02.Sep.2016, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Roštiljijadi novi rekord- ispečena pljeskavica teška 61 kilogram

Roštiljdžije Igor Đorđević i Miloš Sentić iz leskovačkog restorana "Pera Ždera" večeras su na Roštiljijadi napravili i ispekli pljeskavicu od 61 kilogram roštiljskog mesa, prečnika 154 centimetra i debljine 3,5 centimetra, oborivši sopstveni prošlogodišnji rekord.

Isti majstori su prošle godine na istom mestu ispekli pljeskavicu od 59 kilograma, s mnogo manje muka nego večeras.

Prilikom okretanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pljeskavice, najtežeg dela devedesetminutnog pečenja na ogromnoj roštilj skari, došlo je naime do pucanja, pa je tročlani žiri dugo većao.

- Dva člana su bila mišlejnja da ovaj rekord ne treba priznati jer je po krajevima, na jednom njenom delu došlo do pucanja, ali je prevladao moj stav da proglasimo rekord jer je pljeskavica ostala cela - kazao je za "Blic" predsednik žirija prof. dr kulinarstva Rodoljub Čučković.

Đorđević, kome je ovo deveto po redu nadmetanje sa samim sobom i deveta pobeda, kaže da mu nikada nije bilo teže i da nikada nije imao veću tremu.

- Isuviše je teško meso, a pleh na kome je bila pljeskavica je bio slab i savijao se pod teretom. Na kraju nas je poslužila sreća. Dogodine ćemo ići sa većom količinom leskovačkog roštilj mesa, ali ćemo morati da uvećavamo i opremu, odnosno napravićemo veću skaru i veći pleh - istakao je rekorder.

Čučković smatra da je ovoga puta majstor Đorđević pogrešio jer je za 7 minuta skratio rok pečenja, pa je plejskavica ostala pomalo nedopečena u sredini.

- Prema propozicijama, plejskavica se peče 90 minuta, ali oni su je ranije skinuli sa skare. Ipak, pljeskavica je vrlo ukusna - istakao je predsednik žirija.

Ceo ritual ispred bine u centru Leskovca, od mešenja roštilj mesa do uklanjanja sa skare i merenja pljeskavice, pratio je veliki broj Leskovčana, koji su je kasnije i pojeli u slast, strpljivo čekajući da im domaćice iz Turističke organizacije preko zaštitne ograde pruže parče specijaliteta sa roštilja.

Roštiljdžije su sve vreme svojom muzikom bodrili i trubači sa bine, orekstar Božidara Nikolića Donje i Fejata i Nebojše Sejdića.

Prvi put posle skoro decenije, majstoru Đorđeviću izaći će na megdan još jedna ekipa roštiljdžija. Sutra veče na istom mestu ekipa iz restorana "Koliba" pokušaće da obori večerašnji rekord.

Leskovčani ovo takmičenje već dve decenije organizuju kako bi svoje rekorde upisali u Ginisovu knjigu rekorda, mada je malo verovatno da će se to uskoro desiti, budući da se na tome nikada ozbiljno nije radilo.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Na Roštiljijadi ispečena pjeskavica od 61 kilograma mesa

Izvor: JUGpress.com, 02.Sep.2016

LESKOVAC..Na leskovačkoj Roštiljijadi večeras  su Ivan Djordjević I Miloš Sentić napravili ispekli pljeskavicu  od 61 kilograma roštilj mesa...Kada su je stavili na improvizovanu duplu skaru imala je prečnik 180 cm I 2,6 cm debljine...Ovo je za sada rekord leskovačke Roštiljiade ali član...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.