Milanska Skala razvija srpski balet

Izvor: B92, 12.Jun.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanska Skala razvija srpski balet

Beograd -- Drugim krugom audicije i izborom prvih učenika, u Beogradu započeo rad odsek baletske škole slavne milanske Skale.

Preko 100 mladih balerina i baletskih igrača sa ili bez iskustva, pokazalo je svoj talenat očekujući jesen i početak škole koja će im možda potpuno promeniti život.

Bez obzira na iskustvo, od septembra će početi iz početka. Među predisponiranom i talentovanom decom, možda će posle jako dugo vremena, već u prvoj generaciji polaznika pojaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << buduće veliko domaće baletsko ime.

Narednih godina učiće od pedagoga koji stvaraju igrače koji nose repertoare poznatih baletskih i plesnih kompanija.

Talentovani i vredni, svakodnevno će savladavati tehničke i umetničke veštine, klasični i savremeni balet, podne vežbe, muziku i istoriju baleta.

Posle osam godina školovanja imaće i diplomu kao i mogućnost da se dalje usavršavaju dok najbolji mogu da očekuju i angažman. Školu u u Beogradu vodiće pedagozi iz milanske Skale a nadgledaće je Franko Olivijeri, jedan od najboljih profesora klasičnog baleta.

"U početku je najvažniji talenat, a onda je neophodno najmanje osam godina napornog rada. Važan je i način rada. Često viđam izuzetne talente koji ništa nisu postigli zato što su izgubili vreme učeći na pogrešan način. Potencijal mladih igrača možete da uočite gledajući rad stopala i proporcije tela, ali obično je dovoljno da mi neko privuče pažnju, da se zapitam zašto sam od stotinak pogledao baš jedno ili dvoje, troje dece da znam da ta deca imaju nešto više od drugih i da na tome treba raditi", kaže Frederik Olivijeri, direktor baletskog departmana Akademije Teatra milanske Skale.

"Kada primite dete u baletsku školu ono o tome mašta, ono za to živi i postaje apsolutni posvećenik. znači bitno je da budete odgovorni u tom primanju da to dete zaista ima predispozicije, barem one fizičke, da se zaista bavi tom profesijom. I to jeste odgovornost i veliki talenat da prepoznate talente", kaže Aja Jung, direktorka Nacionalne fondacije za igru.

Balerine i baletski igrači od 9 do 11 godina činiće prvu klasu, a drugu mališani od pet do devet. Za razliku od onih malo starijih i iskusnijih, oni će u pripremnom razredu učiti prve korake, koordinaciju, ritam i pokret.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fabrika najboljih igrača

Izvor: Danas, 13.Jun.2011, 18:48

Drugi krug audicija Baletske škole Akademije Teatra milanske Skale u Beogradu, planiran za 11 i 12 juni, uspešno je okončan. U pripremne razrede primljeno je 42 devojčice i 4 dečaka, dok je u prve razrede baletske škole primljeno 25 devojčica i 2 dečaka. Audicije su vodili direktor Škole milanske...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.