Krupanj, počela gradnja kuća

Izvor: RTS, 11.Okt.2014, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krupanj, počela gradnja kuća

U Krupnju je, iz donatorskih sredstava, počela gradnja kuća za porodice koje su tokom majskih poplava ostale bez domova. Pored 18 objekata u Krupnju, gradiće se i 10 kuća porušenih u selima te opštine.

Od poplava, porodica Milanović je u zakupljenom stanu, ali i, svakodnevno, pored uništene kuće. Pokušavajući da pre rušenja sačuva bar nešto od onoga što je stvarao decenijama, Radivoje se nada boljoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << budućnosti.

"Očekujem da nam se uradi kuća od 80 kvadrata, znači ključ u ruke, to je novi život za mene i moju porodicu", rekao je Radivoj Milanović iz Krupnja.

Sa prvim iskopima za temelje novog doma meštani Krupnja nisu krili suze. Kažu i radosnice ali i žal za izgubljenim.

"Biće bolje bar da znam da imam krov nad glavom, ali sve je odneto", rekao je Pavle Pajić.

Marijana i Mujo Suljić kažu da će dobiti kuću od sto kvadrata jer je njih šestoro.

Preko Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, 17 kuća finansiraju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Za dom porodice Miladinović sa sedmoro dece pobrinuće se italijanska fondacija.

Ivko Miladinović kaže da su ga deca pitala kada će biti, a on im je odgovarao "daće bog, biće". Deca se raduju zato što će imati svoju sobu.

U naselju Vašarište izgradiće se sedam kuća sa po 100 kvadrata, pet po 80 i šest po 60 kvadrata. Za nekoliko dana biće završeni pripremni građevinski radovi i početi postavljanje temelja za zidanje objekata.

Stamen Savić, izvođač radova GP "Banković" iz Crne Trave, rekao je da je šezdeset dana rok i da vreme neće uticati na krajnji rok za ključ u ruke.

Prema njegovim rečima, radiće ako treba i u tri smene. Svu dokumentaciju za ustupljene parcele, lokalna uprava je završila pre dva meseca.

Zamenik predsednika Opštine za građevinske poslove Miroslav Milutinović rekao je da su svi placevi površine po tri ara, svi su infrastrukturno opremljeni, vlasnici dobijaju ključ u ruke, dobijaju građevinsku dozvolu, upotrebnu dozvolu, postaće vlasnici za trajno i moći će da otuđe objekat tek posle pet godina.

Uz kuće, porodice će dobiti i šporet na drva, frižider i veš-mašinu. Stare kuće će biti porušene. U najoštećenijem naselju Žarkovača ima ih pet.

Uskoro će početi i najavljena gradnja još 10 kuća za meštane koji su bez domova ostali po selima krupanjske opštine. Nadaju se da će im posle svih nedaća, bar vreme biti naklonjeno, da bi radove završili pre zime.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela gradnja kuća u Krupnju

Izvor: B92, 11.Okt.2014

U Krupnju je od sredstava prikupljenih donacijama počela gradnja kuća za porodice koje su tokom majskih poplava ostale bez domova...Gradnja 18 kuća na lokaciji Vašarište u centru Krupnja počela je ove sedmice pripremnim građevinskim radovima i postavljanjem temelja za zidanje objekata...Zavisno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.