Izvor: Blic, 25.Sep.2016, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRHKI GRADOVI Nekim od ovih metropola preti PROPAST, a evo gde je na toj listi Beograd

Porast broja stanovništva, teroristički napadi, zagađenost i nezaposlenost samo su neki od niza problema sa kojima se suočavaju mnogi svetski gradovi. Na listi krhkih metropola i gradova nalaze se i tri iz Srbije.

Stručnjaci sa Instituta "Igarape" u saradnji sa "Svetskim ekonomskim forumom" i još nekim organizacijama objavili su interaktivnu mapu koja pokazuje kolika opasnost preti kojim gradovima, na osnovu prošlogodišnjih podataka.

Na mapi je označeno 2.100 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradova sa stanovništvom većim od 250.000.

Za pravljenje mape korišćeni su podaci Svetske banke, Svetske zdravstvene organitacije, OEBS-a, UN-ove kancelarije za drogu i kriminala i raznih akademskih radova.

Parametri

Za sve ove gradove je utvrđeno kakva je bezbednosna situacija u njima, kolika je stopa ubistava, koliko je terorističkih napada u njima počinjeno, da li se u njima vode oružani sukobi, kolika je zagađenost vazduha, kolika je opasnost od prirodnih katastrofa kao što su poplave, cikloni, suša.

Među kriterijumima su i nezaposlenost i nejednakost plata, neregulisana urbanizacija, siromaštvo,...

Prema tim podacima utvrđeno je da su najkrhkiji gradovi, odnosno oni kojima preti najveća opasnost od uništenja, oni koji se nalaze na Severu Afrike i na Bliskom istoku.

Svi gradovi su ocenjeni indeksima od 1 do 4, gde je 4 ocena za najveću opasnost.

Ima 66 gradova sa ocenama od 3 do 4 koji važe za najugroženije gradove. Najgore se kotiraju gradovi u Somaliji, zatim Avganistanu, Iraku, Jemenu i Siriji.

Čak 47 od 50 gradova u kojima ima najviše nasilja nalazi se u Latinskoj Americi, najviše u Hondurasu i El Salvadoru.

Sa druge strane najniži indeks opasnosti imaju gradovi u Evropi, Severnoj Americi, Japanu i Australiji.

Tri grada iz Srbije

Na mapi se nalaze i tri grada iz Srbije: Beograd, Novi Sad i Niš.

Dok Novi Sad i Niš imaju nizak indeks opasnosti od 1,1, zbog manje zagađenosti vazduha i manjeg porasta stanovništva, Beograd se našao među gradovima sa srednjim "nivoom krhkosti" i indeksom od 1,8.

Naš glavni grad ima isti indeks kao i Sarajevo i oni predstavljaju gradove kojima na Balkanu preti najviše opasnosti.

Prema ovim podacima stopa ubistava u Beogradu je prošle godine iznosila 1,3, nezaposlenog stanovinštva je bilo oko 18 odsto. U Beogradu je prošle godine zabeleženo i jedno terorističko ubistvo, a bilo je i dosta demonstracija, navijačkih sukoba i drugih konfliktnih situacija.

Najmanje opasnosti preti gradovima Kanbera u Australiji i Oslu u Norveškoj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.