KAZNE DO MILION DINARA Ko zgazi ovog mrava IDE U ZATVOR

Izvor: Blic, 25.Apr.2017, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAZNE DO MILION DINARA Ko zgazi ovog mrava IDE U ZATVOR

Mrki medved, orao krstaš, vuk, ždral, ali i riđi šumski mrav, samo su neke od zaštićenih životinjskih vrsta za čije ubijanje slede novčane i zatvorske kazne.

Ko ubije ili ugrozi neku od zaštićenih životinjskih vrsta, u opasnosti je da plati kaznu od najmanje 1.200, a najviše milion dinara. Broj prijavljenih za ubistvo ili zlostavljanje životinja raste, ali ne i broj osuđenih. Pre šest godina prijavljeno je 196 ljudi, a osuđene su 54 osobe. U 2015. prijavljeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 205, a osuđena 23 lica.

Najviša novčana kazna od milion dinara predviđena je za ubistvo mrkog medveda. Što je vrsta pod višim stepenom zaštite, kazne za ubijanje, zlostavljanje, ali i uznemiravanje ili sakupljanje su veće.

- Za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja, naročito ako je u pitanju zaštićena vrsta, previđene su novčane kazne ili kazna zatvora do tri godine - navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Skoro svake godine bude ubijena neka od zaštićenih životinja.

- U januaru 2016. ubijen je iz vatrenog oružja beloglavi sup, te je podneta krivična prijava. U februaru 2017. prijavljeno je ubijanje 12 mišara kod Osipaonice - kažu iz Ministarstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.