Inspekcija: Niko od radnika „Jure“ nije se žalio na mobing

Izvor: Blic, 11.Maj.2016, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija: Niko od radnika „Jure“ nije se žalio na mobing

Nijedan od radnika južnokorejske kompanije „Jura“ u Leskovcu se nije žalio inspektorima Republičke inspekcije rada na mobing kao i na to što su morali da rade u vreme prvomajskih praznika!

Načelnica Inspekcije rada u Leskovcu Svetlana Marjanović rekla je za „Blic“ da je vanredna inspekcijska kontrola u leskovačkoj fabrici sa oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1.500 zaposlenih počela 27. aprila i da još traje, ali da se čini da „tamo nema problema“.

- Razgovarali smo s radnicima i niko se nije požalio na mobing ili na bilo koji drugi vid pritisaka, ni na uslove rada. Predstavnik Saveta radnika je čak rekao da u fabrici mnogi radnici imaju veće poštovanje nego kod svojih kuća - kaže Marjanovićeva.

Odluka o vanrednoj kontroli doneta je posle pisanja medija o petnaestominutnom štrajku radnika zbog odluke rukovodstva fabrike da 2. maj, koji je državni praznik u Srbiji bude radni u „Juri“. Radnici se tom prilikom nisu izborili za svoj zahtev da taj dan bude neradan.

- Mi smo vršili inspekciju i ragovarali s radnicima u fabrici baš 2. maja i niko se od njih nije požalio da mu je teško to što radi tog dana - kaže Marjanovićeva.

Ona napominje da se u „Juri“ redovno kontroliše oblast bezbednosti na radu i to da li su svi radnici prijavljeni, te da ni u tom delu nisu pronađene nepravilnosti. Trenutno se, kaže, mere isparenja u fabrici i uskoro će biti poznati rezultati.

Nekoliko radnika „Jure“ s kojima je „Blic“ razgovarao, a koji su zahtevali anoninost zbog straha od otkaza, imaju drugačiji pogled na višednevni rad inspektora.

- Tačno je da su inspektori bili u fabrici, ali su razgovarali s rukovodstvom i sa samo pet do šest radnika, po sistemu slučajnog uzorka i to samo u prolazu, s pitanjemima poput: Imate li problema na poslu i da li na vas neko vrši pritisak. U situaciji kada te iz prikrajka posmatra menadžer ili šef smene i kada su sve oči uprte ka tebi, nemoguće je bilo šta reći. A pritsike i ponižavanja trpimo upravo od naših šefofa, koje srećemo i na našim ulicama - pričaju naši sagovornici.

Takođe je, kažu, neverovatno da se niko nije požalio zato što radi 2. maja „kada cela Srbija odmara“.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izvršena inspekcija: Radnici „Jure“ se nisu žalili na mobing

Izvor: juGmedia, 12.Maj.2016, 13:05

LESKOVAC – Ni jedan od radnika južnokorejske kompanije „Jura“ u Leskovcu se nije požalio inspektorima Republičke inspekcije rada na mobing kao i na to što su morali da rade u vreme prvomajskih praznika. Načelnica Inspekcije rada u Leskovcu Svetlana Marjanović rekla je za „Jugmediu“ da...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.