Australija pomaže očuvanje pirotskog i staparskog ćilima

Izvor: Blic, 05.Mar.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija pomaže očuvanje pirotskog i staparskog ćilima

Večeras je u galeriji "Ccedomir Krstić" u prisustvu ambasadorke Australije u Srbiji Džulije Fini otvorena izložba na kojoj je predstavljena umetnost Aboridžina zajedno sa neizostavnim delovima srpske tradicije - pirotskim i staparskim ćilimima.

Iako isprva deluje da Aboridžini i srpski ćilimi nemaju dodirnih tačaka, to nije tako, jer, kako je kazala ambasadorka Fini, motivi i umetnosti Aboridžina i pirotskog ćilima imaju približno isto značenje.

"Kada sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došla u Srbiju pre oko godinu dana, odmah sam videla da Srbija ima dosta tradicionalnog kulturnog nasleđa koje je zapostavljeno. Zbog toga sam smatrala da je vrlo bitno da podržimo saradnju dva grada kao što su Pirot i Sombor, da udahnemo život njihovoj tradiciji i da pomognemo očuvanje tradicionalnog kulturnog nasleđa ovih gradova. Pirotski ćilimi su me očarali do te mere da u svojoj rezidenciji imam dva pirotska ćilima i obožavam ih", kazala je Fini.

Ona je naglasila da, ipak, pirotski i staparski ćilimovi i umetnost australijskih Aboridžina imaju dosta toga zajedničkog.

"Možda će zvučati na prvi pogled neverovatno ako kažem da umetnost Aboridžina ima veze sa tradicionalnom umetnošću Pirota i pirotskih ćilima, ali ako se malo bolje zagledate, te šare koje koriste i jedni i drugi i motivi imaju približno isto značenje", kaže ambasadorka.

Na izložbi pod nazivom "Bogatstvo duha" zajedno sa srpskim ćilimima predstavljene su slike pustinjskih umetnika iz južne Australije, pripadnika domorodaca Aboridžina koji žive u udaljenim oblastima Pitjantjatjara i Jankuntjatjara. Radove ovih umetnika karakteriše snažna kompozicija, sloboda i neuobičajen kolorit, koji je karakterističan i za pirotske i staparske ćilime.

Gradski većnik za kulturu opštine Sombor Nemanja Sarač kazao je da je ideja, pored toga da se staparski ćilim spasi od sigurnog nestanka, omogućavanje pristojne egzistenciju jednog broja ljudi.

"Ono što smo naučili od Pirota jeste da će ovaj model spasavanja kulturne baštine i njenog pretvaranja u uspešan model za biznis biti kopiran i dalje, jer će se ta saradnja nastaviti", kazao je Sarač.

Malo je poznato, dodao je Sarač, da je u EU proizvodnja rukotvorina druga najisplativija aktivnost u seoskim domaćinstvima.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić zahvalio je ambasadorki Fini na podršci očuvanju tradicionalnih vredosti Srbije.

"Izgleda da je čudotvorna moć pirotskog ćilima doprinela da oživi staparski ćilim i ja njima želim da zajedno sa pirotskim ćilimom budu što uspešniji i da ljudi mogu da žive od tkanja. Ambasadorka Fini je podržala i sporazum o saradnji između Pirota i Sombora na osnovu koga će pirotsko Udruženje za očuvanje starih zanata vršiti obuku osoba u Somboru koje će se baviti izradom staparskog ćilima", kazao je Vasić.

Predsednica Etno-mreže i izvršna direktorka organizacije NALED, koja takođe učestvuje u ovom projektu, Violeta Jovanović, kazala je ovom prilikom da će staparski ćilim biti nominovan za ulazak na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

"Po ugledu na iskustva opštine Pirot, prikupili smo podatke, popunili formulare i potpisali pismo saglasnosti kojim je pokrenuta inicijativa da staparski ćilim bude nominovan za Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa", kazala je Jovanovićeva

Očuvanjem pirotskog ćilima, koji je jedan od zaštitnik znakova ovog grada, uspešno se bavi između ostalih i Udruženje za očuvanje starih i umetničkih zanata "Grlica" kojim rukovodi Slavica Ćirić.

U Pirotu postoji i zadruga "Damsko srce" u kojoj se proizvode pirotski ćilimi na tradicionalan način, a tkalje iz ove radionice vršiće obuku tkalja iz Sombora kako bi se staparski ćilim spasao od nestanka.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Australija za očuvanje pirotskog i staparskog ćilima

Izvor: B92, 05.Mar.2015

Večeras je u galeriji "Čedomir Krstić" u prisustvu ambasadorke Australije u Srbiji Džulije Fini otvorena izložba na kojoj je predstavljena umetnost Aboridžina zajedno sa neizostavnim delovima srpske tradicije - pirotskim i staparskim ćilimima...Iako isprva deluje da Aboridžini i srpski ćilimi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.