Američki veteran svedočio o Draži

Izvor: RTS, 29.Okt.2010, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki veteran svedočio o Draži

Potpukovnik američke avijacije u penziji Milton Frend svedočio u postupku za rehabilitaciju Draže Mihailovića. Jedan od 500 američkih pilota spasenih u Srbiji 1944. godine ispričao da su četnici spasili celokupnu posadu njegovog aviona.

Američki avijatičar Milton Frendman posvedočio je danas na sudu da su ga u junu 1944. od nemačkih okupatorski trupa u Srbiji spasili četnici, na čelu sa komandantom Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljubom Dražom Mihailovićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Američki vojnici savezničkih snaga pre ovog događaja bili su zastrašivani pričama da "četnici seku uši i kopaju oči svojim neprijateljima", rekao je Frendman i naglasio da se lično uverio da ništa od toga nije tačno.

Svedočeći pred većem Višeg suda u Beogradu, na predlog podnosilaca zahteva za rehabilitaciju Mihailovića, osamdesetosmogodišnji Frendman je ispričao da su četnici spasili celokupnu posadu njegovog aviona koji je pogodila nemačka vojska.

Pošto su uspeli da uz padobrane iskoče iz zapaljenog aviona, počeli su da viču "Amerikan, Amerikan", a pripadnici Mihajlovićevih jedinica koji su ih pronašli, ponudili su im sklonište i odveli do štaba u Pranjanima gde ih je primio Mihailović.

U bazi u Pranjanima zatekao je i druge pripadnike savezničkih snaga iz Kanade, SAD i Velike Britanije koje su četnici, takođe, spasili od nemačkih protivavinskih napada.

"U Pranjanima sam prvi put video Mihailovića u uniformi bez vidljivih obeležja o svom činu. Bio je topao i ljubazan prema nama i sporazumevali smo se na francuskom", ispričao je Fridman.

Bezbedna pratnja do obale

Američki avijatičari su Frindman obavestili da moraju da se vrate u bazu u Italiji, a Mihailović im je, prema svedočenju Frendmana, obećao da im obezbedi pratnju do obale ukoliko avion ne dođe po njih.

"Posle nekoliko dana avion je stigao i mi smo prebačeni u Italiju", naveo je Frindman.

Prema njegovim rečima, kada je 1946. godine u SAD saznao da je Tito uhapsio Mihailovića i da se protiv njega vodi postupak, oko 500 avijatičara koje su četnici spasili tokom rata poželeli su da dođu u Beograd i svedoče u njegovu korist.

Komunisti su odbili da prihvate njihovo svedočenje sa obrazloženjem da su krivična dela koja je on izvršio tokom rata toliko teška da svedočenje u njegovu korist ne može ništa da promeni.

"Posle toliko godina želeo sam da dođem iz SAD i da kažem istinu o tome šta se tada dogodilo", istako je američki avijatičar navodeći da njegove kolege nisu bile u mogućnosti da dođu.

Sudija Alekandar Ivanović je saopštio da je Vojni arhiv sudu dostavio tri presude od 15. jula 1946, kojima je Mihailović oglašen krivim, a koje se međusobno razlikuju. Jedna ima obrazloženje, druga ga ima delimično, dok je u trećoj presudi obrazloženje izostalo.

Učešće suprotne strane nije predviđeno

Sudija je, takođe, najavio je da će na sledećem ročištu, 9. decembra, saslušati penzionisanog funkcionera SUP-a i pripadnika NOB-a Rista Vukovića, koji osporava pomenuti predlog za rehabilitaciju, kako bi odlučio da li će ga prihvatiti kao "suprotnu stranu".

Zakonom o rehabilitaciji nije predviđeno učešće suprotne strane u postupku, već jednostranost postupka, uz utvrđivanje da li je neka presuda doneta iz političkih i ideoloških razloga.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailović nije imao pravo na odbranu i nije video svog advokata do početka suđenja. On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.

Dva dana po izricanju presude, 17. jula 1946. godine, Mihailović je streljan kao državni neprijatelj "broj jedan", a do danas nije javno objavljeno gde je i kada sahranjen.

Kako je, međutim, Vrhovni sud Srbije u sudskoj praksi zauzeo stav da sud može da sasluša zainteresovano lice, ukoliko oceni da ono ima pravni interes da učestvuje u postupku.

Poništenje presude kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem i vraćanje građanskih prava, zahtevom za rehabilitaciju, zatražio je njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, sa akademikom Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i profesorka međunarodnog prava Smilja Avramov.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avijatičar SAD svedočio da su ga spasili Dražini četnici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2010

BEOGRAD -..Američki avijatičar Milton Frendman (88) posvedočio je danas na sudu da su ga u junu 1944. od nemačkih okupatorski trupa u Srbiji spasili četnici, na čelu sa komandantom Kraljevske vojske u otadžbini Dragoljubom Dražom Mihailovićem...Američki vojnici savezničkih snaga su pre ovog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Milton Frend: Četnici su nas spasili

Izvor: Blic, 29.Okt.2010

Američki avijatičar Milton Frend (88) svedočio je danas pred većem Višeg suda u Beogradu u postupku za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića i rekao da su ga u junu 1944. od nemačkih trupa u Srbiji spasili četnici sa Mihailovićem na čelu...Frend je na sudu rekao da je u Mihailovićevoj bazi...

Nastavak na Blic...

Američki pilot svedočio u korist Draže Mihajlovića

Izvor: Vesti-online.com, 30.Okt.2010, 00:25

Jedan od 500 američkih pilota spašenih u Srbiji 1944. godine, potpukovnik američke avijacije u penziji Milton Frendman (88), posvedočio je, u postupku pred većem Višeg suda u Beogradu za rehabilitaciju Draže Mihailovića, da su ga u junu 1944. od nemačkih okupatorski trupa u Srbiji spasili četnici...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.