TRADICIONALNE SRPSKE KAFANSKE SVAĐE: O čemu raspravljamo uz čašicu

Izvor: Kurir, 05.Mar.2015, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRADICIONALNE SRPSKE KAFANSKE SVAĐE: O čemu raspravljamo uz čašicu

Kafana je idealno mesto za filozofske rasprave na temu svega i svačega, a u većini slučajeva dolazi do političko-sportskih duela i druženje se obično završi tradicionalnom "srpskom" svađom

Kafanski život u Srbiji je paradigma celog srpskog društva, kafana je mesto za proslave rođendana, krštenja, venčanja, diplomiranja, ali i za sahrane i komemoracije. Od rođenja pa do smrti kafana je mesto hodočošća kome odlazi svaki prosečan Srbin.

Srbima je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << urođeno to da gledamo u tuđa dvorišta i da pronalazimo rešenja za tuđe probleme, a da pritom ni svoje nismo rešili.Delimo se na crveno i crno- bele u sportu, na politička uverenja i shvatanja nazivajući neistomišljenike glupim ili decenijama unazad tradicionalnom opaskom "strani plaćenik-domaći izdjanik". Čini se da je kafana pravo mesto za iskazivanje ličnih i jedino "pametnih" shvatanja.

Delimo se na opoziciju i poziciju, delimo se po verskim shvatanjima, boji kože. Delimo se na bogate i siromašne, s tim što oni koji imaju novca mora da su ga zaradili na neki ilegalan način, pogotovo ako je komšija u pitanju. Kako on može da ima a ja ne?

Koje su omiljene teme za raspravu u kafanama?

Evropska Unija ili Rusija: S jedne strane stola imamo evropejce, a sa druge strane rusofile. Jedni tvrde da moramo odmah u Evropu, dok drugi tvrde da nas Rusi obožavaju i da sa njima možemo apsolutno sve. Zamislite samo šta se desi ovom društvu ako se pojavi neko ko je za Ameriku, ova priča nema kraja i nikada ga neće imati.

Tito: Obično će tvoja pozicija u ovoj raspravi zavisiti od stavova tvog dede, ako je on dodavao bombe Bošku Buhi onda je za njega Titovo vreme najbolje što nam se ikada desilo, a ako ti je deda ipak jeo gibanicu jasno je da bez kralja ne valja. Pobednik u ovoj raspravi plaća turu pića...

Vlast: Nama je uvek neko drugi kriv, mada je neko jednom rekao da je kafana zapravo mikroskopski prikaz cele zemlje i onoga šta zemlja oseća. U tom slučaju mi smo večito u kontri. Rasprava o vlasti je tema ne samo kafana već svih tradicionalnih srpskih okupljanja,postavlja se pitanje šta bismo i o čemu pričali u kafani kada bismo recimo živeli u Švajcarskoj?

Exit ili Guča, odnosno narodnjaci ili ne: Da li je bolje napiti se uz elektro muziku ili uz trubu, koliko košta koji festival, gde su bolji ljudi i ekipa, koje je piće urbanije: rakija ili energetski miks. U potpunosti ćemo vas razumeti ako jednostavno ispijete piće do kraja i odmah napustite prostoriju.

Rijaliti programi: Znate da ove svađe postoje samo se ujutru uopšte ne sećate koja je poenta bila, uostalom koja je poenta ovih programa generalno?

Razlike i različita shvatanja su normalne stvari i trebamo znati živeti i sa razlikama. Tolerancija je preduslov za slogu i različitost što ne znači da ne možemo da funkcionišemo zajedno. Šta više, bilo bi monotono i dosadno da smo svi klonovi istog razmišljanja, političkih uverenja, iste boje kože, vere...
Pogledaj vesti o: Delimo

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.