Promena na bolje

Izvor: MC Bor, 27.Maj.2016, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena na bolje

Bor, 27.05.2016.
ПОЗИВ НА ОКРУГЛИ СТО

Социјална инклузија деце и младих са проблемима у понашању и
примена мера из отворене заштите
У оквиру пројекта „Промена на боље“ позивамо вас на округли сто који се организује у сали општине Бор на тему „Социјална >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << инклузија деце и младих са проблемима у понашању и  примена мера из отворене заштите“. Ова активност је део ширег пројекта “Подршка Европске уније инклузивном друштву”, који ЕУ финансира са 5.4 милиона евра, а спроводи Делегација Европске уније у Републици Србији у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Пројекат „Промена на боље“ доприноси социјалној инклузији и смањењу сиромаштва деце и младих са проблемима у понашању кроз имплементацију Закона о социјалној заштити и Стратегијe развоја социјалне заштите. Овај циљ се реализује кроз: 1) Оснаживање ресоцијализације и превенције асоцијалног понашања деце и младих са проблемима у понашању у три дневна боравка у Бору, Врању и Београду и 2) Успостављање и јачање међусекторске сарадње и ефикасно коришћење ресурса који постоје у локалној заједници у циљу промовисања позитивног развоја деце и младих у ризику.
Пројекат ’’Промена на боље’’ траје 20 месеци. Фнансиран је од стране Европске уније (180,907,07 €) 90 % укупне вредности (201,007.86 €) а спроводи га Удружење грађана Кокоро из Бора, у сарадњи са партнерским организацијама Међународном мрежом помоћи-ИАН из Београда, Нексусом из Врања и Центрима за социјални рад из Бора, Београда и Врања.

У заједници су развијани услови за примену васпитних налога и мера које се изричу малолетницима по Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица. Овим пројектом успоставља се услуга социјалне заштите усмерена на унапређење положаја деце и младих у процесу развоја зреле, свестране и одговорне личности у остварењу пуних потенцијала.
На округлом столу представиће се пројектни циљеви и истаћи значај међусекторске сарадње за обезбеђивање квалитетне услуге деци и младима са проблемима у понашању. Такође, учесници ће се информисати о значају ране интервенције и превенције антисоцијалног понашања младих кроз услугу у заједници.
Округли сто ће се одржати у сали Општине Бор 27.05.2016. са почетком у 10:00 сати и укључује обилазак успостављене услуге у заједници и услова у којима се она реализује.

Очекују се конструктивни закључци и смернице у најбољем интересу деце и младих који су у фокусу наших активности.
Планирано је учешће представника донатора, надлежног министарства, центара за социјални рад Бор, Београд и Врање, малолетничког правосуђа из Зајечара надлежног и за Бор, локалне самоуправе, полицијске управе, представника Регионалне школске управе Зајечар, средњих и основних школа, здравства, удружења и партнера ИАН Међународне мреже помоћи из Београда и Нексуса из Врања, као и представника медија.
Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра,  има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова, који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области социјалне и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.
Пројекат спроводи Делегацијa Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).
Више о пројекту можете сазнати на www.socijalnainkluzija.rs
Програм округлог стола:

10:00 -10:10     Отварање и поздрав чланa Општинског већа за социјалну политику Бор    
10:10 -10:20     Представљање донатора и учесника    
10:20 -11:00     Презентација пројектних циљева, информисање представника релевантних система (правосуђа,  образовања, полиције, здравства, удружења) о развијању услуге и значају међусекторске сарадње за квалитетну услугу деци и младима са проблемима у понаша    
11:00-11:30     Значај ране интервенције и превенције антисоцијалног понашања младих кроз услугу у заједници и искуства пружалаца услуге лиценциране у заједници НВО ИАН и Центар за социјални рад Београд    
11:30-11:45      Кафе пауза    
11:45-12:30     Услови и искуства у примени диверзионих и алтернативних мера и допринос превенцији рецидивизма и ресоцијализацији  деце и младих у заједници  (Београд, Бор, Врање)    
12:30 -14:00     Обилазак Дневног центра за децу и младе, дискусија, размена, закључци и евалуација    
14:00-15:00     Кетеринг, освежење    
Центар за социјални рад Бор
Мирјана Митровић, директор
УГ  “KOKOРO“ – Бор
Милојка Миливојевић, Прој. менаџер
Share

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.