Dva tendera spasavaju RTB Bor

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Maj.2017, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva tendera spasavaju RTB Bor

BEOGRAD - Srbija istovremeno kroz dva tendera traži i profesionalnog menadžera i privatizacionog savetnika za strateškog partnera za RTB Bor, piše današnja "Politika".

Dok 28. maja ističe rok da zainteresovani upravljači dostave svoje ponude za rukovođenje firmom, do 1. juna otvoren je poziv za konsultante koji bi trebalo da pripreme i realizuju javni poziv privlačenja strateškog investitora.

To znači da vlada za ovu kompaniju ima dva spremna scenarija >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i da je odlučila da istovremeno primeni oba - scenario A podrazumeva da u direktorsku fotelju umesto Blagoja Spaskovskog sedne tim profesionalnih menadžera, dok scenario B znači dolazak strateškog partnera u Bor, piše list.

"Politika" postavlja pitanje sudaraju li se u praksi ova dva tendera i hoće li zainteresovani investitor, koji bi u RTB Bor trebalo da donese i svoj novac, pristati da njegovom investicijom upravlja neko drugi.

Oglas za privatizacionog savetnika objavljen je u Financial Timesu paralelno sa javnim pozivom za izbor profesionalnog menadžmenta koji je objavljen u "Politici".

Konsultant koji dobije posao na ovom tenderu trebalo bi da predloži model po kome će strateški partner ući u RTB Bor. Na stolu je pet mogućnosti.

Prva podrazumeva primenu mera iz "Unapred pripremljenog plana reorganizacije", dok druga znači zajedničko ulaganje RTB Bor kroz javno privatno partnerstvo.

Biće razmotrena mogućnost privatizacije ili osnivanje novih privrednih subjekata ali i prodaja kapitala i imovine preduzeća, kao i dokapitalizacija RTB Bor grupe i njegovih zavisnih društava. Moguća je i kombinacija svih ovih mera, piše "Politika".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je više puta da je jedino rešenje za RTB Bor da se ta kompanija proda Kinezima,  a prethodnih dana je o tome razgovarao i sa predsednikom Kine.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.