Dnevni boravak za decu i mlade

Izvor: MC Bor, 28.Jun.2017, 06:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevni boravak za decu i mlade

Bor, Beograd, Vranje,  27. 06. 2017. Kokoro
Дневни боравак за децу и младе са проблемима у понашању – одржива услуга социјалне заштите у заједници

Бор, 27. јун 2017. – У оквиру пројекта „Промена на боље“ одржан је округли сто у Бору на тему „Дневни боравак за децу >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << и младе са проблемима у понашању – одржива услуга социјалне заштите у заједници“. Округли сто су заједнички организовали УГ „Кокоро“ из Бора и Центар за социјални рад у Бору.

Извршења кривичних дела од стране малолетника у Србији је у порасту. На учешће младих у извршењу кривичних дела у просеку 41% годишње, у укупном броју кривичних дела у Србији, указује Национална Стратегија за младе (за период 2017-2025). У Бору се, последњих година, повећава број деце и младих са проблемима у понашању, нарочито оних испод 14 година. У просеку 140 деце годишње, међу којима кривично неодговорни чине 55%, а 45% је у сукобу са законом од којих су већина вишеструки учиниоци са проблемима превазилажења развојних криза.

Као одговор на ове проблеме у оквиру пројекта „Промена на боље“ у Бору су развијени услови за примену васпитних налога и мера из отворене заштите које се изричу малолетницима по Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела. Овим пројектом је успостављена услуга социјалне заштите у заједници за оснаживање, корекцију, ресоцијализацију, примену и праћење спровођења диверзионих и алтернативних мера које се изричу малолетницима по Закону.

На округлом столу менаџерка пројекта Милојка Миливојевић из организације “Кокоро” из Бора је истакла следеће: “Кокоро поседује лиценцу, простор, опрему и стручњаке за рад у Дневном боравку. За само 10 месеци рада, наших 70 младих враћено је са маргине друштва и сада су успешни ученици, студенти, радници. Од укупног броја подржаних корисника само један је имао рецидив и заустављено је његово делинквентно понашање.
Наш рад и резултати су доказ да деца и млади са проблемима у понашању треба да добију шансу и помоћ у социјалној интеграцији, како би развили друштвено прихватљиве облике понашања, формирали и усвојили позитиван систем вредности и имали одговоран однос према заједници, образовању и раду.“

Поред тога, сви учесници су истакли важност покретања расправе фокусиране на одрживост услуге „Дневни боравак за децу и младе са проблемима у понашању ” у сва три града у којима се пројекат реализовао.

На скуп су учествовали представници Сталне конференције градова и прoфесионалци из релевантних сектора социјалне заштите региона, малолетничког правосуђа из Зајечара и Крушевца (Тужилаштва и Вишег суда), Полицијске управе, образовања, здравства, Канцеларије за младе, партнерских организација из Београда и Врања и медији.
 
О пројекту „Промена на боље“
Пројекат „Промена на боље“ доприноси социјалној инклузији и смањењу сиромаштва деце и младих са проблемима у понашању кроз имплементацију Закона о социјалној заштити и Стратегијe развоја социјалне заштите. Овај циљ се реализује кроз: 1) Оснаживање ресоцијализације и превенције асоцијалног понашања деце и младих са проблемима у понашању у три дневна боравка у Врању, Бору и Београду и кроз 2) успостављање и јачање међусекторске сарадње и ефикасно коришћење ресурса које постоје у локалној заједници у циљу промовисања позитивног развоја деце и младих у ризику.
Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела предвиђа изрицање и спровођење васпитних налога и мера у заједници као алтернативних санкција и облика ресторативне правде. Овим пројектом успоставља се услуга социјалне заштите у заједници усмерена на унапређење положаја деце и младих у процесу развоја зреле, свестране и одговорне личности и остварењу пуних потенцијала.
Пројекат је финансиран од стране Европске уније, носилац пројекта је Удружење грађана Кокоро из Бора, а реализује га у сарадњи са партнерским организацијама Међународном мрежом помоћи ИАН из Београда и УГ „NEXUS-Врање“ из Врања, и центрима за социјални рад из Београда, Врања и Бора. Пројекат траје од децембра 2015. до августа 2017, а његова укупна вредност је 201.000 Евра.

Пројекат “Европска подршка инклузивном друштву”, који Европска унија финансира са 5,4 милиона евра,  има за циљ да обезбеди већу друштвену укљученост угрожених група у Србији као што су старија лица, деца, припадници мањина укључујући Роме и Ромкиње и други. ЕУ је кроз пројекат бесповратно доделила 4,3 милиона евра у виду 28 грантова, који ће се реализовати у 36 градова и општина у Србији до краја 2017. Пројекти, које спроводе републичке и покрајинске институције социјалне заштите, општине и градови, центри за социјални рад, удружења грађана, фондације, образовне установе и јавна предузећа, ће повећати обим и квалитет услуга на локалу у области социјалне и здравствене заштите, становања, образовања и запошљавања и тиме ојачати друштвену укљученост угрожених група.
Пројекат спроводи Делегације Европске уније у Републици Србији (www.europa.rs) у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (www.minrzs.gov.rs).
Више о пројекту можете сазнати на www.socijalnainkluzija.rs
   
 

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.