Borska bolnica dobila aparat za proveru sluha beba

Izvor: Bor030.net, 07.Jun.2016, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borska bolnica dobila aparat za proveru sluha beba

Posetom Opštoj bolnici u Boru, odeljenju neonatologije, uručen je skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru humanitarne akcije “Blic fondacije” – “Srce za decu”.  Od danas, svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Boru biće proveren sluh.

Cilj ove akcije jeste da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi.

U prisustvu urednika “Blic >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << fondacije” Velimira Perovića, načelnici neonatologije dr Milici Nenčić Čumpujerović aparat za proveru sluha kod beba je uručio Mišo Božić generalni direktor kompanije “Delamode Balkans”, koja je pomogla u prikupljanju sredstava za kupovinu aparata.

Ova društveno odgovorna firma je za kupovinu aparata za otoakustičku emisiju izdvojila milion dinara.

“Od početka godine kompanija “Delamode Balkans” je pokrenula društveno odgovornu kampanju pod imenom “Give me 5”, u okviru koje svakog meseca promovišemo pet svojih usluga, od kojih za svaku izvršenu uslugu doniramo pet evra u humanitarne svrhe. Samim tim smo se odrekli dela profita, kako bi smo pomogli najmlaĎim stanovnicima naše zemlje. Kampanju nastavljamo do kraja godine i pozivam sve klijente da podrže našu kompaniju i ujedno “Blic Fondaciju”, rekao je Božić.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Zahvaljujući se “Blic fondaciji” i firmi “Delamode Balkans” na donaciji, dr Milica Nenčić Čumpujerović je kazala da će obavezan neonatalni skrining sluha biti od nemerljivog značaja za kvalitet zdravlja najmlađe populacije.

“Drago nam je što ćemo i mi, nakon dobijanja ovog uređaja, moći da ispitujemo sluh kod novorođene dece. Veoma je važno da  se eventualno oštećenje sluha otkrije odmah po rođenju i da lečenje započne na vreme, kako bi rehabilitacija bila kvalitetnija. Poznato je da ako lečenje započne u prvih šest meseci, rezultati budu znatno bolji, a ukoliko lečenje počne kasnije ima zaostajanja u razvoju sluha i govora”, kazala je dr Nenčić Čumpujerović.

Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.

“”Blic fondacija” uporedo sa akcijom da se za svih 56 porodilišta u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba, nastavlja i akciju pomoći deci iz socijalno ugroženih porodica. Sav prihod od sms na broj 2552 i sve uplate na tekuće račune “Blic fondacije” biće usmereni isključivo u humanitarne svrhe. U protekle tri i po godine smo zbrinuli više od 400 dece iz siromašnih porodica, a naš plan je da do kraja ove godine obezbedimo sve uslove za zdravo i srećno odrastanje za još 100 mališana iz siromašnih porodica. Naša patriotska i plemenita misija ima uspeha zahvaljujući ljudima dobre volje i velikog srca koji su uz “Blic fondaciju” od prvog dana”, istakao je Velimir Perović urednik “Blic fondacije” tokom posete Opštoj bolnici u Boru.

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorodjenčadi lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rodjenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta. S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Bor030.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.