Komunalni policajci od ponedeljka na terenu

Izvor: Politika, 13.Nov.2010, 03:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunalni policajci od ponedeljka na terenu

Prva blaga primena ovlašćenja biće pred Novu godinu i tada ćemo najviše pažnje posvetiti nelegalnoj prodaji petardi – najavila je Gorjana Obrenović, načelnica nove službe. – Naredne dve nedelje 104 čuvara komunalnog reda radiće u dve smene od 8 do 22 časa, a posle 29. novembra danonoćno

Prva 104 komunalna policajca Beograda zvanično će stupiti na dužnost u ponedeljak. Poslednja prepreka bez koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do sada nisu mogli da izađu na teren – službena legitimacija, uručena im je juče u svečanoj sali Starog dvora.

Na radno mesto, u zgradu Gradske uprave u Makenzijevoj ulici 31 doći će u 8 časova. Naredne dve nedelje radiće u dve smene, najkasnije do 22 sata. Biće raspoređeni po troje u grupi, dva muškarca i žena. Posle 29. novembra čuvari komunalnog reda danonoćno će, u saradnji sa MUP-om, pokrivati teren 17 gradskih opština. Operativni centar za  telefonske pozive građana, radiće neprekidno.

– Ovih dana priključiće nam se još dva komunalna policajca koja su se u toku obuke lakše ozledila, tako da će ih za prvo vreme biti 106. Svaki od njih imaće svoj rejon, a podela je napravljena prema opštinama. Za početak će se pripadnici nove službe upoznavati sa građanima, teritorijama i predsednicima skupština stanara, a najveću pažnju trebalo bi da obrate na škole i predškolske ustanove. Prva blaga primena ovlašćenja biće pred Novu godinu. Tada će najviše pažnje biti posvećeno nelegalnoj prodaji petardi – najavila je Gorjana Obrenović, načelnica Komunalne policije.

Komunalnim policajcima biće na raspolaganju devet vozila koja su za početak pozajmljena od gradske službe opštih poslova, istakla je Obrenovićeva, dodajući da bi uskoro trebalo da stignu četvorotočkaši namenjeni Komunalnoj policiji.

Srđan Ilić, šef područne jedinice, biće čovek kojem će komunalni policajci triput dnevno podnositi izveštaje sa terena. Kako kaže, sugrađani uveliko šalju primedbe i sugestije.

– Na i-mejl komunalna.policija@ beograd.gov.rs do juče je stiglo 176 različitih prijava. Na svaki od njih smo u obavezi da odgovorimo najkasnije za 15 dana, a ako je nešto pod oznakom „hitno”, čekanja nema.

Ilićev zadatak biće da pravi selekciju prijava na osnovu koje će komunalni policajci biti upućivani na zadatke.

– Od do sada primljenih prijava, više od polovine odnose se na komunalni nered, dok ostatak ravnopravno dele zapažanja građana u vezi sa problemima u saobraćaju i onima koji se tiču zaštite životne sredine – precizira Ilić.

----------------------------------------------

Prvi put u uniformi

Od 104 komunalna policajca, 15 je žena, a gotovo niko od čuvara komunalnog reda pre ove službe nije nosio uniformu. Među njima ima i nastavnika geografije, pravnika, menadžera, ekonomista... Dvadesetogodišnji Filip Negić, najmlađi je pripadnik službe. Završio je brodarsku školu, studira menadžment u saobraćaju i veruje da će uskladiti posao sa obavezama na fakultetu.

----------------------------------------------

Velika očekivanja

Dobili ste šansu da uradite nešto u korist svojih sugrađana, poručio je komunalnim policajcima Dragan Đilas, gradonačelnik, prilikom uručivanja službenih legitimacija.

– Beograđani i ja, kao gradonačelnik, imamo velika očekivanja. Trebalo bi da maksimalno sarađujete sa pripadnicima MUP-a i da zajedno pomognete da se ljudi bezbednije i sigurnije osećaju u glavnom gradu. Očekujem da pomognete da se u komunalnoj oblasti uvede red, da ukazujete sugrađanima koja su pravila, da ih obaveštavate, a da kazna, koju imate pravo da primenite, uvek bude poslednja u nizu onoga što biste uradili da bi se nešto u ovom gradu popravilo – istakao je Đilas.

I Milorad Veljović, direktor policije Ministarstva unutrašnjih poslova, istakao je da pripadnici MUP-a i Komunalna policija imaju zajednički cilj, a to je da Beograd i Srbija budu lepši i bezbedniji.

– Vaša uloga je veoma odgovorna, a uniforma obavezuje – dodao je Veljović.

----------------------------------------------

Telefoni operativnog centra

U ponedeljak počinje da radi i operativni centar Komunalne policije. Primedbe, sugestije i komunalne prekršaje građani će moći da prijave pozivom na brojeve telefona: 2453-158, 2453-159 i 2432-482. Linije će biti otvorene 24 sata.

M. Brakočević

objavljeno: 13.11.2010.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Komunalni policajci od ponedeljka!

Izvor: Press, 13.Nov.2010

Prva 104 komunalna policajca izaći će na ulice u ponedeljak u osam sati, a od tada će i građani moći putem telefona ili elektronske pošte da se požale na sve vrste nereda u svom komšiluku .Prva 104 komunalna policajca izaći će na beogradske ulice...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.