Izveštaj o zločinima biće objektivan i značajan za Srbiju

Izvor: Studio B, 22.Jul.2014, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj o zločinima biće objektivan i značajan za Srbiju

Američki tužilac krajem meseca, najverovatnije 28. jula, u Briselu bi trebalo da obelodani izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će objavljivanje Izveštaja Specijalnog tima na čijem je čelu tužilac Klint Vilijamson, potvrditi objektivnost instuticija EU i međunarodne zajednice u istrazi počinjenih zločina tokom rata na Kosovu i Metohiji i na prostorima bivše Jugoslavije.

Premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Vučić je tokom sastanka sa Vilijamsonom istakao da će objavljivanje Izveštaja o nalazima istrage o trgovini ljudskim organima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1999. godine biti od ogromnog značaja za Srbiju.

Vučić se zahvalio Vilijamsonu za istrajnost u rasvetljavanju počinjenih zločina.

"Mi smo od početka očekivali pošten i objektivan pristup, što je tužilac Vilijamson svojim radom na najbolji način potvrdio i na taj način opravdao svoju reputaciju kao borac za poštovanje prava", naglasio je Vučić tokom sastanka sa glavnim tužiocem.

Vilijamson boravi u Beogradu, a očekuje se da objavi izveštaj u Briselu 28. jula.

Tužilac se zahvalio srpskim pravosudnim organima na izuzetno dobroj i efikasnoj saradnji tokom istražnog postupka, saoštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Tužilac je prethodno boravio u Prištini, a prema najavama u medijima, krajem meseca bi trebalo da obelodani svoj izveštaj o mogućim nezakonitim radnjama u vezi s trgovinom organima.

Kako prenose prištinski i beogradski mediji, izvestaj međunarodnih istražitelja kojima rukovodi Vilijamson trebalo bi da bude objavljen tokom naredne nedelje u Briselu i to u ponedeljak 28. jula.

Vilijamson, koji od početka rukovodi Specijalnom jedinicom za istragu slučajeva pomenutih u izveštaju Dika Martija o organizovanom kriminalu i trgovini organima, trebalo bi u avgustu da okonča mandat nakon što prethodno saopšti rezultate istrage koja je trajala tri godine.

Istraga u slučaju trgovine organima, za koju se pretpostavlja da je počinila bivša Oslobodilačka vojska Kosova na najmanje dve lokacije u Albaniji - u Burelu i Fuš Kruji, počela je 2011. godine.

U aprilu je Kosovo usvojilo rezoluciju o osnivanju specijalnog suda koji će se baviti samo zločinima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga prenela je juče Vilijamsonu da je Kosovo spremno da ispuni obaveze kako bi se proces istrage okončao.

Ona je rekla Vilijamsonu da su kosovske institucije angažovane na saradnji sa Specijalnom jedinicom za istragu kako bi se ojacali red i zakon i ispunile obaveze Kosova prema međunarodnoj pravdi, saopštio je njen kabinet.

Jahjaga je rekla da je skupština Kosova podržala formiranje Specijalnog suda i da će u momentu konsolidovanja kosovskih institucija sprovesti ratifikovani sporazum, vršeći neophodne zakonske i ustavne promene kako bi se prilagodile formiranju novog suda.

Ona je Vilijamsonu pružila uveravanja da je Kosovo spremno da se suoči sa ovim optužbama u okviru jednog kredibilnog procesa i da će ispuniti svoje obaveze sa odgovornošću i dostojanstvom kako bi okončalo taj proces koji će ojačati međunarodnu poziciju Kosova.

Vilijamson se u Prištini sastao i sa zamenikom kosovskog premijera Hajredinom Kučijem, a na sastanku su učestvovali i ministri unutašnjih poslova i odbrane Bajram Redžepi i Agim Čeku.

Kako prenose mediji, Vilijamson nije rekao šta se nalazi u izveštaju o istrazi ali je diskutovao sa njima o koracima koje treba preduzeti kao što su ustavne promene i donošenje sporazuma o saradnji sa trećim državama.

Šef specijalnog tima za istragu navoda o trgovini organima nije se sastao sa odlazećim kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, javlja agencija bliska vladi Kosova Indeksonline.

Vilijamson je u martu ove godine, prema pisanju prištinske "Tribune", ispitivao Tačija u vezi sa istragom o zločinima iz izveštaja Dika Martija.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević ranije je izjavio da je zadovoljan kako teče istraga o trgovini organima na Kosovu koja je, po njegovom mišljenju, dokazala da su zločini izvršeni, te da je ostalo da se otkriju izvršioci.

Vukčević je, takođe, napomenuo da je reč o ratnim zločinima koji ne zastarevaju.

Nema dokaza za trgovinu organima?

Vilijamson je našao dokaze za ratne zločine protiv bivših pripadnika OVK, ali ne i dovoljno dokaza da je na Kosovu bilo trgovine organima, tvrdi danas prištinski list "Koha ditore".

Najmanje 10 bivših pripadnika OVK će biti optuženo za ratne zločine, navodi list i tvrdi da je Vilijamson našao dokaze za te zločine protiv civila, većinom Srba, ali da tokom istrage nije nađeno dovoljno dokaza koji bi podržali optužbu za trgovinu organima.

Protiv nekih pripadnika OVK će biti podignute optužnice i za nestanak velikog broja Srba iz Zočišta i Orahovca, a za odgovorne se smatraju i dva visoka oficira OVK.

Optužbe obuhvataju ubistva civila, zlostavljanje i njihovo držanje u neljudskim uslovima, ali ne i trafiking u cilju trgovine organima, navodi list.

Očekuje se da pripadnici OVK budu optuženi za pojedinačnu, ali ne i za komandnu odgovornost, pa se, takođe, očekuje da krivične odgovornosti bude oslobođen premijer u odlasku Hašim Tači. 

 

Vukčević: Završena istraga trgovine ljudskim organima

 

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio da je istraga trgovine ljudskim organima tokom rata na Kosovu 1999. godine, završena i istakao da je srpsko Tužilaštvo sakupilo dovoljno dokaza da je bilo ratnih zločina.

"Koliko ja vidim iz medija, došlo se do kraja sa istragom i sada je vreme da se odluči da li će se podići optužnica ili će se odustati od istrage", rekao je Vukčević novinarima u Tužilaštvu.

Uoči sastanka s glavnim tužiocem specijalnog tima za istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Klintom Vilijamsonom, Vukčević je kazao da je srpsko tužilaštvo dostavilo sav materijal koji je posedovalo, na osnovu kojeg je saslušano oko 400 svedoka.

Naveo je da je Tužilaštvo došlo do saznanja da je bilo zločina, odnosno da su žrtve trgovine organima 300 osoba nealbanske nacionalnosti, koje se vode kao nestale.

"Utvrdili smo postojanje krivičnih dela ratnih zločina, ali nismo došli do izvršilaca jer nam je bilo onemogućen dalji rad na terenu", rekao je Vukčević i dodao da je srpko tužilaštvo imalo podatke o mestu u Albaniji gde su sahranjena tela žrtava.

Vukčević je rekao da ne očekuje nove zahteve Vilijamsona i ocenio da je on uradio veliki posao. "Želim da odam priznanje timu Klinta Viljamsona jer je za ove tri godine dao sve od sebe kako bi istražio ovaj slučaj", kazao je Vukčević.

On nije hteo da komentariše tvrdnju prištinskih medija da je istraga pokazala da nema dokaza za trgovinu organima.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.