Epl u centru skandala: Evo koji su njihovi propusti

Izvor: 24sata, 03.Sep.2014, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epl u centru skandala: Evo koji su njihovi propusti

Nakon što su se pojavile gole fotografije poznatih, povela se velika polemika o bezbednosti servisa iCloud kompanije Apple. Iako nema zvaničnih podataka kako su hakeri došli do njih, postoji nekoliko scenarija.

BEZBEDNOST - Haker koji tvrdi da je odgovoran za krađu napisao je da će i dalje deliti slike onima koji su spremni da plate, i to u bitkoinima, virtuelnoj valuti. On je otkrio i da ne radi sam, kao i da je na >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << čelu više hakera koji su mesecima naporno radili kako bi nabavili fotografije.

U ponedeljak je uhapšen softverski inženjer Brajan Hamade (26) iz SAD-a, za kojeg je policija sumnjala da stoji iza svega, ali on je zapravo samo pokušao da preproda lažne fotografije na Redditu.

Kompanija Apple, sa čijeg su servisa iCloud preuzete fotografije, dala je kratko saopštenje u kojem kažu da “bezbednost svojih servisa shvataju jako ozbiljno i da trenutno sprovode istragu”.

Neki od stručnjaka ističu da su propusti, iako su postojali, sada ispravljeni i nevidljivi, tako da se ne može reći da li je greška do kompanije Apple. Ipak, većina tvrdi da su hakeri došli do fotografija na drugi način, odnosno da je greška nastala kod korisnika.

Prema rečima programera Dragana Macure, zasad nema reči da su hakeri pristupili nekim fotografijama na drugim Cloud servisima ili na drugim operativnim sistemima.

- Tako da su Android, Windows Phone i drugi korisnici bezbedni, ali to ne znači da ne treba da koriste jake lozinke - objašnjava Macura.

Dva moguća scenarija uzrok krađe podataka

1. iCloud je povezan sa servisom Find My iPhone koji nema isti nivo zaštite kao ostali servisi kompanije Apple. U zavisnosti kako im je podešen nalog, korisnici u slučaju da zaborave lozinku treba da odgovore na sigurnosno pitanje ili da dobiju novu lozinku na svoj mejl. Moguće je da su bezbednosni propusti tu.

2. Jedan od mogućih načina kako je neko došao do lozinki je da je ona u startu bila slaba. U slučajevima kad je šifra previše jednostavna, može se čak i nasumično pogoditi. Velika bezbednosna greška koju mnogi prave je ponavljanje lozinke za više naloga, što hakerima ostavlja odškrinuta vrata za upad.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.