Apatinska varjača evropskog kalibra!

Izvor: 025info.rs, 01.Avg.2014, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinska varjača evropskog kalibra!

Mirela Ham, Apatinka, pobednik 24 KITCHEN Serbia za 2013. godinu, izdvojila je svoje vreme i rekla nešto o sebi za čitaoce 025info portala.

Poznati šou, u konceptu u kakvom je učestvovala Mirela, poslednji je tog tipa. Sve je snimano u decembru prošle, a emitovano prvi put u maju ove godine. Zato tek sad razgovaramo sa našom sugrađankom.

Mirela, sve je prošlo, možeš li reći kako se osećaš sad, nakon što su se slegli utisci?

- Zapravo >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << sam tek sad svesna uspeha koji sam postigla. Pre nego što sam se uopšte prijavila na takmičenje, bila sam ubeđena da je sve namešteno, kao i većina drugih takmičenja. Ipak, srećom po mene, ispostavilo se da sam pogrešila u proceni.

24 KITCHEN je holandski tv kanal, najpoznatiji kanal tog tipa u Evropi. U njemu se pojavljuju najprestižniji kuvari starog kontinenta. Kako si se uopšte prijavila na jedno tako veliko takmičenje?

- Slučajno sam, putem interneta, videla da je otvoren konkurs za najboljeg kuvara u Srbiji 24 KITCHEN. Spomenula sam već da sam se dvoumila, ali sam, uglavnom iz radoznalosti, ipak odlučila da se prijavim. Uslov je bio snimiti kućni video sa pripremom bilo kog jela i na taj način se predstaviti. Video poslati na njihov sajt, a na njemu svi koji su zainteresovani mogu da glasaju. U najuži izbor ušlo je nas 25 i ja sam, po izboru glasača, pobedila sa ukupno 264 glasa, dok je drugoplasirani osvojio 117 glasova. Ta pobeda mi je osigurala vredne robne nagrade, ali je konačnu odluku donosio stručni žiri koji se sastojao od velikog broja kuvara iz različitih zemalja. Oni su takođe odlučili da sam ja apsolutni pobednik, a to mi je donelo snimanje sopstvene emisije na kanalu 24 KITCHEN.

Koje jelo si spremala?

- Spojila sam nespojivo, ali je ispalo fantastično i to su ljudi prepoznali. U pitanju je bila sečuanska piletina sa tandori prelivom.

Znamo da je Srbija jedna od retkih zemalja sa prostora stare Jugoslavije koja ima svog predstavnika i emisiju na kanalu 24 KITCHEN. Za Srbiju je zadužen tvoj kolega Nenad Veljković. Imamo saznanja da si i njega vodila na snimanje svoje emisije.

- Da, istina je. Nenad je pošao na moju inicijativu. To je bilo moje prvo televizijsko iskustvo pa sam ga zamolila da mi, kao stariji i iskusniji kolega, bude "pri ruci" kako bih lakše prebrodila tremu. Ipak je to bilo snimanje emisije evropskih razmera. Naravno da je bio kolegijalan i kavaljer pa mi izašao u susret. To je bilo neverovatno iskustvo. Dvoumili su se da li će snimanje biti urađeno u Holandiji ili u Bugarskoj, ali su na kraju ipak odabrali Bugarsku jer je bliža Srbiji. U pitanju je ozbiljna produkcija i mogu vam reći da su me bukvalno tretirali kao pravu zvezdu. Finalna verzija emisije traje 15 minuta, a njen naziv je Pileća priča. Spremala sam chop suey, kinesko jelo, u prevodu piletina sa povrćem. Emisija je do sad emitovana dva puta, a moguće je da će biti prikazana još koji put.

Da li si se nakon toga ponovo prijavljivala na neka takmičenja?

- Pre nekoliko meseci sam učestvovala na Delimano takmičenju. U pitanju je bilo takmičenje na državnom nivou, a tema je bila pizza. Zapravo smo imali određene namirnice od kojih je trebalo da napravimo domaću pizzu. Moja je proglašena za najbolju, dobila sam lepe robne nagrade i to je to.

Da li postoji mogućnost da nam otkriješ neke tvoje recepte?

- Naravno. Od onih sam koji vole da podele svoja znanja i iskustva sa drugima. Imam svoj sajt, pod imenom Govor stomaka, i tu uvek možete, zajedno sa mnom, doživeti nove gastronomske avanture, sa sve receptima i fotografijama.

Da li ti je kuvanje samo hobi ili i izvor prihoda?

- Sticajem okolnosti, radim kao kuvar u jednoj državnoj firmi u Beogradu. Tu kuvam na malo drugačiji način od onog čemu težim, jer na tom mestu ne mogu u dovoljnoj meri da iskažem svoju kreativnost.

Otkud ljubav ka kulinarstvu?

- Oduvek sam bila gurman i volela da kuvam. Kulinarstvo je za mene bio kreativan beg od ponekad monotone svakodnevnice u malom gradu. Prva ozbiljna iskustva sam stekla u jednom apatinskom restoranu, a kasnije se nadogradila u prestonici, učeći od najboljih srpskih kuvara.

Kako ocenjuješ kuhinje apatinskih restorana?

- Različite su kuhinje, kao i restorani, pa je malo nezahvalno dati odgovor na to pitanje. Uopšteno govoreći, kada je Apatin u pitanju, a tiče se vojvođanskih specijaliteta, to je čista petica. Nažalost, ako govorimo o internacionalnoj kuhinji, mišljenja sam da poslednjih 10 godina nema nikakvog napretka, a skoro svi kvalitetni kuvari su napustili našu opštinu.

I za kraj, kakvi su ti planovi za budućnost?

- Nisam od onih koji vole puno da planiraju, ali mi je svakako jedna od želja da se oprobam i u inostranstvu kao kuvar. Iskustvo koje sam stekla za ovih nekoliko meseci nakon takmičenja dalo mi je veće samopouzdanje i definitivno mi pokazalo da se talenat u saradnji sa upornošću ipak isplati. Videćemo gde će me to odvesti.

Mireli od srca želimo da ostvari svoje želje, ali se isto tako nadamo da će u inostranstvu zaraditi novac, vratiti se u Apatin, pa možda čak otvoriti neki svoj restoran sa jelima iz celog sveta. Ipak je šteta da nas baš svi učeni i talentovani ljudi napuste. A to je već tema za neki drugi put.

Novinar

email: jelena@025info.rs

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.