Vreme android programera i zumba instruktora

Izvor: Politika, 28.Jan.2014, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme android programera i zumba instruktora

Na prvom mestu liste danas najpopularnijih zanimanja koja 2008. skoro da nisu ni postojala na poslovnoj mreži „Linkedin” nalaze se programeri aplikacija za mobilne uređaje

Za neke poslove koji su pre pet godina bili apstrakcija i mnogima potpuno nepoznati danas na tržištu vlada ogromno interesovanje. Neka od njih su: programer za mobilne aplikacije, instruktor zumba plesa, specijalista za društvene mreže ili arhitekta baze podataka.

Istraživanje najveće poslovne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << društvene mreže na internetu „Linkedin”, sprovedeno na 259 miliona profila njenih korisnika, pokazalo je da se na prvom mestu liste najpopularnijih zanimanja koja 2008. skoro da nisu ni postojala nalaze programeri za mobilne aplikacije, takozvani ajos i android developeri.

Za samo pet godina, broj android programera na ovoj mreži povećao se skoro 200 puta. Svega pedesetak bilo ih je 2008. godine, a 2013. godine bilo ih je više od 10.500.

To se poklapa sa analizom koju je uradila beogradska Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS. Ona je pokazala da se od avgusta potražnja za programerima mobilnih aplikacija znatno povećala na tržištu rada u Srbiji, preneo je Tanjug saopštenje ove škole.

Analiza te institucije obuhvatila je sve oglase za posao u kategoriji informacionih tehnologija, objavljenim na portalima poslovi.infostud.com i poslovi.rs 2013. godine.

Osim uvek popularnih i traženih IT poslova, kao što su veb-dizajneri, takozvani klaud servis specijalisti i drugi, na „Linkedinovoj” listi danas popularnih poslova koji gotovo da nisu ni postojali 2008. godine, našla su se i neka pomalo neobična zanimanja.

Tako je zumba instruktor „zauzeo” treće mesto po broju profila (6.331), dok ih je 2008. godine bilo ukupno 16 registrovanih na mapi „Linkedina”.

Specijalista za društvene mreže u 2008. godini bilo je 25, a prošle godine čak 4.350, dok je stručnjaka za obradu podataka 2008. bilo 142, a prošle godine 4.326.

Na toj poslovnoj mreži zabeležen je najveći porast broja arhitekata za velike baze podataka, budući da ih 2008. godine nije ni bilo, u 2013. godini zabeleženo ih je čak 3.440.

Za 3.360 puta povećan je broj prodavaca preparata za fitnes marke „Bičbodi”. Ni njih nije bilo pre pet godina, a u 2013. godini u 3.360 profila na „Linkedinu” kao zanimanja je navedeno – vodič za „Bičbodi” preparate.

Na desetom mestu liste našlo se zanimanje stručak za digitalni marketing. Pre pet godina bilo je 166 profila ovih profesionalaca, a prošle godine 17 puta više – 2.886.

R. S.

objavljeno: 29.01.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.