Advokati nezadovoljni, ministarstvo ne popušta

Izvor: RTS, 31.Okt.2014, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati nezadovoljni, ministarstvo ne popušta

Advokatura je dobila ono što je tražila, rekao je ministar Nikola Selaković u emisiji "Da Možda Ne". Predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić kaže da je traženo mnogo više i da se štrajk nastavlja.

Skupština Srbije će u ponedeljak raspravljati o izmenama zakona o javnom beležništvu i prometu nepokretnosti, koje je Vlada usvojila na današnjoj sednici.

Najvažnije izmene su da i advokati mogu da učestvuju u prometu nepokretnosti i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da građani mogu birati da li će ugovor sačinjavati kod advokata ili komšije pravnika, pa da ga tek onda overi i javni beležnik.

"U ovom predlogu izmena Zakona o javnom belžništvu, pored onoga da javni beležnik više nije isključivo nadležan za Ugovor o prometu nepokretnosti, imate novu odredbu da 30 odsto nagrade koju dobije javni beležnik ide u budžet Srbije", rekao je ministar Nikola Selaković gostujući u emisiji "Da Možda Ne".

Advokati ne vide da su izmene Zakona ono što su tražili.

"To je nedovoljno, mi nismo samo tražili da pored notara budemo učesnici koji mogu da sačine ugovore o prometu nepokretnosti nego da sačinjavaju i druge ugovore", rekao je u emisiji predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.

I dok je za Vladu priča završena, advokati ne odustaju od svojih zahteva.

"Dogovor je postignut, ono što je advokatura tražila to je dobila. Vlada je poslala predloge u Skupštinu, a ono što advokatura ne sme da radi, ne advokatura kao svi advokati, nego pojedinci iz Advokatske komore, ne smeju da zloupotrebljavaju svoj položaj", poručio je ministar Selaković.

"Kako možete da kažete da smo dobili što smo tražili, zar nismo tražili više nego što smo dobili", upitao je Šoškić ministra.

Beogradska advokatska komora u štrajku je od 10. septembra, a nedelju dana kasnije pridružile su im se i kolege iz drugih gradova.

Advokati traže izmene svih zakona koji se odnose na javne beležnike, ali i još nekoliko - kao što je Zakon o pravobranilaštvu, javnim nabavkama. Još uvek nije postignut ni dogovor o umanjenju paušalnog oporezivanja advokata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.