Dug put do građevinske dozvole

Izvor: Politika, 17.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug put do građevinske dozvole

Iako mnogima Beograd izgleda kao veliko gradilište, stambenog prostora ipak nema dovoljno. Potražnja je, očigledno, mnogo veća od ponude, što, naravno, utiče na formiranje cene. Kupci, posebno mlađi, kao i oni iz kredita kojih je i najviše, radije se opredeljuju za stanove u novogradnji. Dobra lokacija i kvalitet gradnje najviše privlače one kojima je neophodan krov nad glavom. S druge strane, investitori ističu da je najteže obezbediti mesto koje će se svideti potencijalnim kupcima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali i građevinsku dozvolu.

Energoprojekt, građevinski gigant na našim prostorima, nikada nema problema sa prodajom stanova, a da bi gradio više potrebno je, pre svega, brže obezbediti neophodne papire.

– Kvalitet je ono po čemu smo prepoznatljivi. Kupac je za nas svetinja i tačno zna da će dobiti ono što je platio. Ne ugrađujemo zlatne slavine i džakuzi u kupatila, ali gradimo „školski”, kao što nalaže struka. Oni koji se usele u zgrade koje smo izgradili, znaju da će biti mirni dugi niz godina. Cene kvadrata su realne i, što je najvažnije, pristupačne. Naši kupci, takođe, imaju sigurnost, u smislu da jedan stan neće biti prodat dva ili tri puta, kao što se dešava. Naravno, teško je doći do dobre lokacije. Novi Beograd je, praktično, popunjen posebno centar. U starom delu grada ima dobrih lokacija, ali često ima i problema sa neraščišćenim imovinskim odnosima. U bliskoj budućnosti najviše će se graditi na periferiji – smatraju u Energoprojektu.

Neimari ističu da je pored odabira lokacije važan dogovor sa vlasnicima, najčešće malih trošnih kućica koje treba raseliti, kao i prikupljanje papira da bi se dobila građevinska dozvola.

– Kupci su dobro obavešteni. Znaju šta traže i šta mogu da dobiju za svoj novac. Prepoznaju nas kao sigurnog investitora i znaju da će imati dobar stan. Ako bi se ubrzao put do građevinske dozvole, zidalo bi se više – kaže Jelena Stepanović, zadužena za prodaju u preduzeću Greda.

Ko želi da gradi ozbiljno mora o svemu da vodi računa. Praksa, nažalost, pokazuje da ima i „sumnjivih” investitora kojima je glavni cilj što veća zarada. Zato se kupci, uglavnom, opredeljuju za pouzdanog investitora i stanove proverenog kvaliteta. Kada treba da izaberu stambeni prostor, sa sobom najčešće vode arhitektu.

– Pre svega potrebno je naći dobru lokaciju. Praktično 30 odsto vrednosti zgrade odnose troškovi za zemljište, odnosno raseljavanje. Težak i dugotrajan posao je prikupljanje potrebnih papira. To može da traje i godinu dana, a nekad i duže. Kad se konačno dobije građevinska dozvola, investitoru je mnogo lakše. Pravno uređene države su, praktično, servis građana u smislu da im izlaze u susret kad žele nešto dobro i kvalitetno da rade. Proces dobijanja građevinske dozvole kod nas bi trebalo ubrzati. Visoka je i nadoknada za gradsko građevinsko zemljište. To se sve ugrađuje u cenu kvadrata koju plaća kupac. Bitna je i tehnologija gradnje. Stankom gradi po propisima. Nikada ne štedimo na materijalu da bismo zaradili više. Tako će biti i ubuduće – ističe Miodrag Ružić, zadužen za odnose sa javnošću u Poslovnom sistemu Stankom.

Novi Beograd velikom brzinom menja izgled i postaje ne samo poslovni centar već i mesto poželjno za život. Mnogi građani glavnog grada priželjkuju da i stari deo dobije lepši izgled. Savremeni trendovi života uslovljavaju i novu, modernu arhitekturu koja obezbeđuje i maksimalnu funkcionalnost stanova i poslovnog prostora. Stambeno-poslovni kompleks Galerija apartmani u Francuskoj ulici koji gradi američka firma Oušn Atlantik internacional (Ocean Atlantic International) svakako će podići kvalitet stanovanja u ovom delu grada.

– Za gradnju kvalitetnog objekta treba obezbediti i veliku parcelu, površine od tri do pet hektara, a to nije lako, posebno ne u centru grada. Izgradnjom Galerija apartmana želeli smo da privučemo viši srednji sloj i u tome smo uspeli. Namera nam je da i dalje gradimo po visokim standardima. To nije luksuz već gradnja koja ide ukorak sa svetom – kaže Milivoje Jovanović, menadžer prodaje.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.