Oštre kazne za bahate vozače

Izvor: Blic, 08.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre kazne za bahate vozače

Sporadične akcije odnošenja nepropisno parkiranih automobila ne daju rezultate, pa su saobraćajna inspekcija i služba pauka "Parking servisa" najavile detaljnu i redovnu akciju uklanjanja automobila parkiranih na mestima za osobe sa invaliditetom.

U "Parking servisu" i saobraćajnoj inspekciji datum početka akcije za sada drže u tajnosti, jer ne žele da nesavesnim vozačima sugerišu da na dan ili dva promene svoje navike, već žele da ova akcija ima rezultate.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Problem parkiranja na mestima namenjenim za osobe sa invaliditetom postoji dugo i dodatno otežava život ljudima sa invaliditetom. Mi smo i ranije pravili takve akcije i rekli da od toga nećemo odustajati. Apelujemo na svest i moral sugrađana da omogućimo da makar u ovom delu svakodnevnog življenja imaju problem manje - kaže za "Blic" Radovan Jeknić, portparol "Parking servisa".

Potpredsednica Skupštine grada Marija Cvejić gotovo svakodnevno ima problem sa parkiranjem u dvorištu Skupštine grada, jer je parking mesto rezervisano za osobe sa invaliditetom po pravilu zauzeto.

- Dešava se da zateknem ljude u kolima koji me čak zamole da ih sačekam, jer ostaju samo deset minuta, a na to mesto često parkiraju i stanari obližnjih zgrada. Kako sam čula, na tom mestu ponekad parkira i doktorka iz komšiluka. Ispred "Merkatora" na obeleženim parking mestima za osobe za invaliditetom parkiraju se besna kola i džipovi, a da niko od osoblja ne reaguje i opomene ih. I to je naša svakodnevica - kaže Cvejićeva.

Ona navodi da je raduje najava akcije "Parking servisa" i gradske inspekcije.

- Radujem se svakoj akciji, jer će barem jedna osoba nešto novo da nauči i promeni u svom stavu. U Hrvatskoj su sprovodili slične akcije i shvatili da ne daje rezultata, pa su promenili pristup. Na svim obeleženim mestima za osobe sa invaliditetom napisali su: "Ako ste uzeli moje mesto za parkiranje, da li biste uzeli i moj invaliditet?" i to je dalo rezultate - zaključuje potpredsednica Skupštine grada.

Josip Vlček, predsednik Koordinacionog odbora osoba s invaliditetom Novog Sada, navodi da je potrebno pooštriti kazne za nesavesne vozače i dodaje da se u pojedinim zapadnim zemljama za ovakvo ponašanje vozačima oduzima vozačka dozvola.

- Ispred sedišta našeg udruženja u Narodnog fronta 16 imamo tri rezervisana mesta za parkiranje, ali su dva redovno zauzeta automobilima koji nemaju odobrenje za parkiranje. Zato smo i tražili tri mesta, da bi bar na jedno slobodno mogli da računamo - priča Vlček.

On veruje da samo stalna akcija može dati rezultate.

- Svaka akcija daje privremene rezultate i zato je neophodno da se svakodnevno ti vozači sankcionišu i da kazne budu daleko oštrije nego sada - zaključuje Vlček.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.