Češka drži u bunkeru hit dokumentarac o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka drži u "bunkeru" hit dokumentarac o Kosovu

PRAG - Novi dokumentarac češke javne televizije "Oteto Kosovo", sa čijim prikazivanjem CCT nekoliko meseci okleva, postao je u međuvremenu među Česima hit na internetu.

"Oteto Kosovo", film snimljen sa željom da se čuje i srpska strana kosovske priče, ponudila je češkoj televiziji nezavisna grupa autora na čelu sa režiserom Vaclavom Dvoržakom kao ideju i sirovi materijal.

Dvoržak je, pored svojih snimaka ispovesti kosovskih Srba koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << govore o nasilju čije su bili žrtve, o etničkim čišćenjima, kao i o tome da ni Kfor za njih nije garancija bezbednosti, iskoristio i arhiv RTS-a.

Češka televizija finansirala je delimično snimanje tog jednočasovnog dokumentarca.

Srpska televizija je za iskorišćene arhivske materijale dobila besplatno pravo da film prikaže.

Pristrasan ili ne?

"Dobili smo dokumentarac u takvom obliku da zbog njegove jednostranosti i pristrasnosti ne možemo da ga emitujemo", objasnio je za današnje "Pravo" portparol češke televizije Ladislav Štiha.

Producent filma Aleš Bednarž je rekao da objektivnost i istinitost filma treba da procene stručnjaci.

"Mi stojimo iza toga da su sve informacije u filmu istinite", rekao je Bednarž i naglasaio da u budžetu filma "nema ni krune" od bilo kakve organizacije, institucije ili političke stranke iz Srbije.

Na Jutjubu već 22.000 gledanja

Film, koji se završava poređenjem priznanja Kosova sa najvećom češkom istorijskom traumom, "izdajom iz Minhena", gde su 1938. godine Francuska i Velika Britanija dale blagoslov Hitleru da rasparča Čehoslovačku, trebalo je da bude emitovan 17. marta, na četvrtu godišnjicu izbijanja nasilja na Kosovu protiv kosovskih Srba.

Pošto je CCT emitovanje nekoliko puta odložila, autori su ga sredinom maja stavili na internet gde je na Jutjubu zabeležio već 22.000 ulazaka, a pokrenuo je i burnu polemiku da li je Češka trebalo da prizna 21. maja Kosovo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Češki film o Kosovu hit na internetu

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 09:37

Novi dokumentarac češke javne televizije „Oteto Kosovo", sa čijim prikazivanjem ČT nekoliko meseci okleva, postao je internet hit kod Čeha...Nezavisna grupa autora na čelu sa režiserom Vaclavom Dvoržakom snimila je film sa željom da se 17. marta na godišnjicu nasilja nad Srbima na Kosovu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.