Češki film o Kosovu hit na internetu

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češki film o Kosovu hit na internetu

Novi dokumentarac češke javne televizije „Oteto Kosovo", sa čijim prikazivanjem ČT nekoliko meseci okleva, postao je internet hit kod Čeha.

Nezavisna grupa autora na čelu sa režiserom Vaclavom Dvoržakom snimila je film sa željom da se 17. marta na godišnjicu nasilja nad Srbima na Kosovu čuje i srpska strana kosovske priče i ponudila ga češkoj televiziji nezavisna grupa autora na čelu sa režiserom Vaclavom Dvoržakom kao ideju i sirovi materijal.

Pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Češka nacionalna televizija emitovanje nekoliko puta odložila, autori su ga sredinom maja stavili na internet, gde je na „Jutjubu" zabeležio već 22.000 ulazaka, a pokrenuo je i burnu polemiku da li je Češka trebalo 21. maja da prizna nezavisnost Kosova.

Dvoržak je, pored svojih snimaka ispovesti kosovskih Srba koji govore o nasilju čije su bili žrtve, iskoristio i arhiv RTS. Češka televizija finansirala je delimično snimanje tog jednočasovnog dokumentarca.

- Dobili smo dokumentarac u takvom obliku da zbog njegove jednostranosti i pristrasnosti ne možemo da ga emitujemo - objasnio je za današnje „Pravo" portparol češke televizije Ladislav Štiha. Producent filma Aleš Bednarž je rekao da objektivnost i istinitost filma treba da procene stručnjaci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.