VICE: Stižu Turbo Cajke

Izvor: B92, 27.Dec.2016, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VICE: Stižu "Turbo Cajke"

Srpski zabavnjaci i narodnjaci su godinama među najvećim hitovima u regionu, a posebnu pažnju privlači sve jača popularnost turbo folka među mladima u Hrvatskoj.

Ne samo zbog ratnog nasleđa iz devedesetih, neprestano zategnutih odnosa dve zemlje, već i zbog ozbiljnog otklona zvanične kulturne politike Hrvatske od ove vrste muzike, popularnost srpskih "Cajki" postao je svojevrstan fenomen.

Ekipa VICE Srbija istraživala je ovu priču, obišla Osijek, Zagreb i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Split, provela noć u Hrvatskoj sa zvezdom ove muzičke scene Bobanom Rajovićem i razgovarala sa brojnim relevantnim ljudima iz sveta kulture, politike i medija.

Reditelj filma Ivan Stoiljković kaže da je snimanje ovog dokumentarca bio svojevrsni "rolerkoster":

"Svakako je bilo jako zanimljivo, jer smo jedno veče snimali Bobana Rajovića sa dve hiljade obožavalaca, a sledećeg dana razgovorali sa ljudima poput Aleksandra Stankovića sa HRT-a i Bojana Glaveševića iz SDP-a. Od osiječkog folk kluba OKS do splitske Arene, pričali smo sa mnogo ljudi, pre svega, sa mladim Hrvatima, i bez muzičkih ili nacionalnih predrasuda pokušali da saznamo da li se zapravo cenzura isplati i koje su njene posledice".

B92 vam donosi ekskluzivni insert iz novog VICE filma:

Film će premijerno biti prikazan na TV Prva u četvrtak uveče, a potom i dostupan na vice.com.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stižu TURBO CAJKE! (VIDEO)

Izvor: Prva.rs, 27.Dec.2016

Ne samo zbog ratnog nasleđa iz devedesetih, neprestano zategnutih odnosa dve zemlje, već i zbog ozbiljnog otklona zvanične kulturne politike Hrvatske od ove vrste muzike, popularnost srpskih «Cajki» postao je svojevrstan fenomen.. Ekipa VICE Srbija istraživala je ovu priču, obišla Osijek,...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.