Selo u Poljskoj kao iz bajke: Svaki kutak ovog malenog mesta prekriven je cvetićima (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 06.Feb.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo u Poljskoj kao iz bajke: Svaki kutak ovog malenog mesta prekriven je cvetićima (FOTO)

U jugoistočnoj Poljskoj, 68 km od Krakova, nalazi se maleno selo poznato po svojoj tradiciji koja traje stotinama godina – dekorisanju kuća, zidova, mostova, pa čak i bunara.

Žene Zalipia boje površine u selu raznim bojama, a gotovo na svim crtežima se nalaze šareni cvetovi.

A photo posted by Carolina Freire (@carolsafreire) on Feb 5, 2017 at 6:52am PST

Nije poznato kada je tačno započela ova tradicija. Lokalna legenda kaže da potiče iz vremena kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << dim iz peći stvarao male tamne tačkice na zidu.

A photo posted by natuzet (@natuzet) on Dec 23, 2016 at 12:25am PST

Žene su prvo pokušavale prikriti sitne mrlje od čađi, ali kada ih je postalo previše, jednostavno su počele crtati cveće preko njih.

A photo posted by Yu-ka (@yuka_7160) on Jan 2, 2017 at 7:35am PST

Sa modernim kuhinjama i električnim pećima mrlje od dima više nisu problem, ali tradicija bojenja raznih površina u selu nije nestala, već se samo malo modernizovala.

A photo posted by Fabrizia Dern (@fbreee) on Feb 3, 2017 at 3:48am PST

U starijim vremenima, žene Zalipia su četke pravile od repa lokalnih krava, a boju su uglavnom pravile od masti pomešane sa raznim materijalima kako bi dobile različite nijanse.

A photo posted by manami (@manami.k.k.k.k) on Jan 10, 2017 at 3:44am PST

Danas stanovnici Zalipia imaju i godišnje takmičenje koje slavi ovu prastaru tradiciju. Lokalni slikari, i dalje uglavnom žene, takmiče se u stvaranju zamršenih cvetnih dekoracija, a takođe koriste ovu priliku i da poprave slike iz prethodnih godina.

A photo posted by Magdalena | Unleash Creative (@unleashcreative) on Nov 29, 2016 at 2:07am PST

A photo posted by Patrycja Wołek (@tuskaaa2) on Sep 11, 2016 at 10:44am PDT

A photo posted by Ann (@anderaa13) on Oct 27, 2016 at 12:33am PDT

(Telegraf.rs/My Modern Met)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

JEZERO BLED KAO ZALEĐENO KRALJEVSTVO: Retka pojava koja stvara prizor kao iz bajke (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 06.Feb.2017

Zaleđeno jezero Bled je veoma retka pojava. Poslednji put se to dogodilo pre pet godina...Prizor je kao iz bajke, a mnogi ljudi odluče da se oprobaju i u klizanju...A photo posted by Feel Slovenia (@feelslovenia) on Feb 5, 2017 at 11:43pm PST..Fotografije ove nesvakidašnje zimske čarolije ostaviće...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.